ΔΙΕΘΝΕΣ
19/09/2018 13:17 EEST

Η Κίνα αρνείται τα περί ανάμειξής της στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Thomas Peter / Reuters

Η Κίνα αρνήθηκε την Τετάρτη πως έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στις βουλευτικές εκλογές στις ΗΠΑ, κάτι για το οποίο την κατηγόρησε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την επιβολή κινεζικών τελωνειακών δασμών σε αγροτικά προϊόντα πολιτειών που υποστηρίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Όποιος γνωρίζει έστω και λίγο την κινεζική διπλωματία, θα ξέρει ότι δεν αναμειγνυόμαστε ποτέ στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο ότι επιδιώκει να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές, που διεξάγονται στο μέσον της προεδρικής θητείας, βάζοντας στόχο την εκλογική βάση του στον εμπορικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα επιπλέον τελωνειακούς δασμούς σε προϊόντα που έρχονται από την Κίνα και τα οποία αντιπροσωπεύουν ετήσιες εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Μετά την ανακοίνωση την επομένη αντιποίνων από το Πεκίνο σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανησυχεί για το ενδεχόμενο να υποστούν σοβαρή ήττα οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από 50 ημέρες, κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση ότι επιχειρεί να τον αποδυναμώσει πολιτικά.

«Η Κίνα έδειξε ανοιχτά πως προσπαθεί ενεργά να επηρεάσει και να αλλάξει τις εκλογές μας εξαπολύοντας επίθεση στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας και στους εργάτες της βιομηχανίας μας επειδή είναι πιστοί σ′ εμένα», έγραψε στο Twitter.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)