Η Κίνα στέλνει στρατό στη Ρωσία για την άσκηση «Βοστόκ» εν μέσω πολέμου

Είναι η δεύτερη φορά που το Πεκίνο συμμετέχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρωσία από το 2018
VCG via Getty Images

Στρατεύματα στη Ρωσία στέλνει η Κίνα για να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ινδία, τη Λευκορωσία, τη Μογγολία, το Τατζικιστάν κι άλλες χώρες, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, η συμμετοχή της Κίνας στις στρατιωτικές ασκήσεις «Βοστόκ» (Ανατολή) «δεν είχε σχέση με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση». Ωστόσο είναι η δεύτερη φορά που το Πεκίνο συμμετέχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρωσία από το 2018.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι ασκήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 30 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου ενώ το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δήλωσε ότι η συμμετοχή του στις ασκήσεις ήταν μέρος μιας συνεχιζόμενης διμερούς ετήσιας συμφωνίας συνεργασίας με τη Ρωσία.

«Στόχος είναι η εμβάθυνση της πρακτικής και φιλικής συνεργασίας με τους στρατούς των συμμετεχουσών χωρών, η ενίσχυση του επιπέδου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων μερών και η ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης σε διάφορες απειλές για την ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.