ΔΙΕΘΝΕΣ
18/01/2020 07:20 EET

Η μυστηριώδης «πόλη των νεκρών» στη Ρωσία

«Φιλοξενεί» περίπου 10.000 νεκρούς.

Yelena Afonina via Getty Images

Μια πραγματική «πόλη των νεκρών»: Πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό ο οποίος ταιριάζει απόλυτα στη μεσαιωνική νεκρόπολη έξω από το χωριό Νταργκάβς στη Ρωσία, όπου έχουν ταφεί περίπου 10.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων με τα ρούχα και τα υπάρχοντά τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, κάποιοι ντόπιοι πιστεύουν ότι όποιος τολμάει να μπει δεν επιστρέφει ζωντανός- ωστόσο, αν και μια «ομίχλη μυστηρίου» συνεχίζει να περιβάλλει την περιοχή, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία (ακόμα και η ημερομηνία κατασκευής είναι άγνωστη) ιστορικοί σιγά ξετυλίγουν το «νήμα» της ιστορίας της.

 

Yelena Afonina via Getty Images
 

Από τον 16ο αιώνα η περιοχή αυτή έβλεπε χρήση για ταφικούς σκοπούς, ωστόσο η προέλευσή της είναι ασαφής. Μία θεωρία είναι πως κατά την περίοδο των εισβολών των Μογγόλων και των Τάταρων τον 13ο αιώνα, όταν οι διαθέσιμες εκτάσεις είχαν αρχίσει να περιορίζονται, οι κάτοικοι της συγκεκριμένης κοιλάδας 17 χλμ στον Καύκασο άρχισαν να δημιουργούν τέτοιες κρύπτες για να εξοικονομήσουν χώρο. Άλλη μια θεωρία λέει πως η «πόλη των νεκρών» φτιάχτηκε σύμφωνα με ινδοϊρανικές παραδόσεις που έφεραν οι Σαρματοί οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη νότια Ρωσία, και έκαναν τις ταφές των νεκρών πάνω από τη γη.

 

Yelena Afonina via Getty Images

 

Σήμερα στην περιοχή βρίσκονται 99 εξαιρετικά καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές κρύπτες, και σε μία εξ αυτών είχαν τοποθετηθεί πάνω από 100 νεκροί. Κάποιοι από αυτούς είναι τόσο καλά διατηρημένοι, που υπάρχει ακόμα σάρκα στα οστά τους.

 

Pavel Demin via Getty Images

 

Η «πόλη των νεκρών» επίσης αντιπροσωπεύει άλλο ένα κομμάτι της ιστορίας της περιοχής: Μια σειρά από επιδημίες κατά τον 17ο και τον 18ο αιώνα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν στοιχεία πως κάτοικοι που είχαν μολυνθεί έμπαιναν σε καραντίνα στις κρύπτες, περιμένοντας τον θάνατο να έρθει. Ακόμη, κάποιες σοροί έχουν ταφεί μέσα σε ξύλινα φέρετρα που θυμίζουν βάρκες, και ένας νεκρός βρέθηκε με κουπί δίπλα του. Καθώς δεν υπάρχουν κοντά ποτάμια, κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν πως οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής πίστευαν πως, για να περάσει στον άλλο κόσμο, ο νεκρός πρέπει να περάσει ένα ποτάμι.

Πολλοί επισκέπτες έρχονται στην περιοχή για να δουν την εξαιρετικά καλά διατηρημένη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της.

 

Lindrik via Getty Images
Lindrik via Getty Images
Lindrik via Getty Images
Mountain landscape and medieval architecture of North Ossetia. Shot on a drone.
Lindrik via Getty Images
Dargavs, the medieval city of the dead in the mountains of the Caucasus. North Ossetia. Shot on a drone.