Τουρκία: Η νέα δήλωση Ερντογάν που "δείχνει" εκλογές στις 14 Μαϊου

Η σύνδεση που έκανε ο τούρκος πρόεδρος με την εκλογική νίκη του Μέντερες το 1950.
Ομιλία Ερντογάν στην ΚΟ του AKP (18 Ιανουαρίου, 2022)
Ομιλία Ερντογάν στην ΚΟ του AKP (18 Ιανουαρίου, 2022)
Anadolu Agency via Getty Images

Την 14η Μαϊου ως ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, ”έδειξε” Ταγίπ Ερντογάν μέσα από δυο αναφορές του στον ιερό μήνα του ραμαζανιού και την εκλογική νίκη του συντηρητικού κόμματος το 1950, υπό

Χωρίς να ανακοινώνει σαφώς την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί πως θα είναι “73 χρόνια” μετά τη νίκη του Άνταν Μένερες.

″Το έθνος μας θα δώσει την απάντησή του στο ‘Τραπέζι των Έξι’ [την πλατφόρμα της αντιπολίτευσης] την ίδια ημέρα που συμπληρώνονται τα 73 χρόνια”, είπε σε βουλευτές του κόμματός του, AKP, στο κοινοβούλιο.

Το Ραμαζάνι και η νηστεία που επιβάλλει στους πιστούς θα είναι φέτος από τις 23 Μαρτίου μέχρι τις 21 Απριλίου οπότε οι εκλογές αποκλείεται να διεξάγονταν νωρίτερα.

Το AKP, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Ο Ερντογάν, που θα είναι και πάλι υποψήφιος, έγινε πρωθυπουργός το 2003 προτού τροποποιήσει το Σύνταγμα και γίνει πρόεδρος που εκλέγεται απευθείας από τον λαό με καθολική ψηφοφορία το 2014.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα σε περίπτωση νίκης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα που ιδρύθηκε το 1946 από τον Αντνάν Μεντερές και τους υποστηρικτές του, που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα του Μουσταφά Κεμάλ ”Ατατούρκ”, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, είχε κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου 1950 προτού ανατραπεί δέκα χρόνια αργότερα από στρατιωτικό πραξικόπημα και διαλυθεί στη συνέχεια.

Ο Ερντογάν συγκρίνει συχνά τον εαυτό του με τον Αντνάν Μεντερές και στέλνει με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα στη συντηρητική πτέρυγα του εκλογικού σώματος.

Το ”Τραπέζι των Έξι” είναι μια εκλογική συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, CHP (κληρονόμος του Μουσταφά Κεμάλ).

Μόνο το (φιλοκουρδικό, δημοκρατικό αριστερό) HDP, τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, δεν συμμετέχει στη συμμαχία αυτή.

Πηγές: ΑFP, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή