Η Πάτμος αδειοδοτήθηκε πρώτη για υδροπλάνα στα Δωδεκάνησα

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας έχει τον σημαντικότερο ρόλο τώρα για να ξεκινήσουν οι πτήσεις με υδροπλάνα.
HELLENIC SEAPLANES

Αδειοδοτήσεων συνέχεια για υδατοδρόμια και υδάτινα πεδία. Η Hellenic Seaplanes έλαβε αδειοδότηση για υδατοδρόμιο στο λιμάνι της Πάτμου, την πρώτη σε νησί των Δωδεκανήσων, γεγονός που θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ώστε να ξεκινήσουν οι πτήσεις υδροπλάνων.

Ηδη η εταιρεία έχει φέρει το πρώτο υδροπλάνο, το οποίο βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων.

Η σχετική απόφαση για το υδατοδρόμιο της Πάτμου εκδόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), σε συνεργασία με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Η εταιρεία «Υδατοδρόμιο Πάτμου ΙΚΕ», θυγατρική της Hellenic Seaplanes, έχει αναλάβει την εξυπηρέτηση των υδροπλάνων στο λιμάνι της Σκάλας από όπου θα πραγματοποιούνται πτήσεις σε πρώτη φάση από τα αεροδρόμια Λέρου και Σάμου καθώς και προς το υδατοδρόμιο της Τήνου και της Σίφνου που πολύ σύντομα θα είναι έτοιμα.

.
.
HELLENIC SEAPLANES

Επίσης, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η δημιουργία υδατοδρομίου στο παράλιο μέτωπο της Αττικής, ώστε να υπάρξει διασύνδεση με την μητροπολιτική περιοχή.

«Χωρίς καμία αμφιβολία οι πτήσεις με υδροπλάνα δύναται να συμβάλλουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας και στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Η προσθήκη αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας εμπλουτισμένης ταξιδιωτικής εμπειρίας που προσφέρει ένας ποιοτικός νησιωτικός προορισμός σαν την Πάτμο», αναφέρει ο δήμαρχος Πάτμου, Λευτέρης Πεντές.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους τονίζει ότι: «Έχουμε ήδη αναπτύξει ένα δίκτυο υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων σε όλη τη χώρα και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τα φτερά μας και να υποδεχτούμε επιβάτες μας το συντομότερο δυνατό. Τα υδροπλάνα θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και θα δώσει νέα πνοή στην αεροπλοΐα και στις μεταφορικές δυνατότητες σε όλους τους προορισμούς».

Τα 30 υδατοδρόμια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ανάπτυξη του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει 30 υδατοδρόμια στο Νότιο Αιγαίο που θα ενώνουν μεταξύ τους τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και την ηπειρωτική χώρα. Η Πάτμος πρωτοστατεί και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνει ότι: «Η έγκριση του υδάτινου πεδίου στην Πάτμο θα μπορούσαμε να πούμε ότι “ανοίγει το χορό” και για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ώστε να αποκτήσουν υδατοδρόμιο. Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Πάτμου θα παίξει ρόλο κλειδί για την διασύνδεση με τα υπόλοιπα υδατοδρόμια των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου αλλά μπορεί παράλληλα να αναβαθμίσει τα τουριστικά της προϊόντα όπου πλέον στηρίζεται πολύ η χώρα μας, όπως ο τουρισμός κρουαζιέρας και ο συνδυασμός του με τις περιηγητικές πτήσεις των υδροπλάνων».

.
.
HELLENIC SEAPLANES

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απέναντι σε μια σημαντική απόφαση!

Με την έλευση του πρώτου αεροσκάφους της Hellenic Seaplanes στην Ελλάδα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ώστε η εταιρεία να αποκτήσει το πιστοποιητικό αερομεταφορέα για να νηολογήσει περισσότερα υδροπλάνα στον στόλο της καθώς και Άδεια Αεροπορικής Εκμετάλλευσης. Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.) είναι ο φορέας που εκδίδει το Πιστοποιητικό Αερομεταφορέα (AOC), επιβεβαιώνοντας ότι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση έχει την επαγγελματική ικανότητα να διασφαλίσει την ασφαλή πτητική λειτουργία της. Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αδειοδότησης από την πλευρά της Α.Π.Α., που υπολογίζεται στα τέλη Οκτωβρίου, είναι αυτή που θα ανάψει το «πράσινο φως» στη Hellenic Seaplanes ώστε να είναι σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσει τις πρώτες πτήσεις μέσα στο 2023, ζεσταίνοντας στην ουσία τις μηχανές της για την προσεχή τουριστική σεζόν.

Ξεκινούν οι πρώτες εκπαιδεύσεις προσωπικού για τα υδατοδρόμια!

Η Hellenic Seaplanes ορίζει τις εξελίξεις και γύρω από την επιμόρφωση των δυνητικών εργαζομένων στα υδατοδρόμια της χώρας και η εκκίνησή της είναι πιο κοντά από ποτέ!

Ειδικότερα για τα υδατοδρόμια Σκύρο, Σκόπελο, Αλόννησο, Τήνο, Πάτμο, Χαλκίδα, Αιδηψό, Κύμη, Κάρυστο, Χίο, Ψαρά, Οινούσσες Καλαμάτα, Κυλλήνη, Αμφιλοχία και Σίφνο δρομολογείται ο πρώτος εκπαιδευτικός κύκλος για τα άτομα που θα στελεχώσουν τα πρώτα υδατοδρόμια και υδάτινα πεδία.

Η διαδικασία επιμόρφωσης θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2023.

Δημοφιλή