Το πιο εύκολο και χορταστικό σπιτικό «ψωμί» για τοστ με μόνο τρία υλικά

Και γίνεται σε χρόνο μηδέν. Το δοκιμάσαμε!
Carol Yepes via Getty Images

Είναι γεγονός! Αρκετούς από εμάς το τοστ, πολύ απλά δεν μας χορταίνειο. Κι αν το καλοσκεφτούμε είναι και λογικό. Αφού τα ψωμιά του εμπορίου σε μερικές περιπτώσεις τρώγονται σαν αφρός, ενώ περιέχουν ζάχαρη και νιτρικά άλατα, που αντί να μας δημιουργούν το πολυπόθητο αίσθημα κορεσμού, μας κάνουν να πεινάμε ακόμα περισσότερο, όσο θρεπτικά υλικά κι αν βάλουμε μέσα στο τοστάκι μας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πετάξουμε ένα έδεσμα που μας συντροφεύει από παιδιά, έξω από τη λίστα με τα πιθανά μας πρωινά; Και βέβαια όχι. Μπορούμε απλώς να φτιάξουμε το δικό μας ψωμάκι βρώμης και να βάλουμε μέσα ό,τι λαχταράει η όρεξή μας.

Θα χρειαστούμε μονάχα:

  • Τρεις κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης
  • Μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι
  • Ένα αυγό
  • Αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά λίγη ρίγανη, για έξτρα νοστιμιά

Τι κάνουμε;

1. Αρχικά ανακατεύουμε τη βρώμη με το αυγό

2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας

3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

4. Στρώνουμε μια λαδόκολλα στην τοστιέρα -την οποία έχουμε βάλει στην πρίζα πέντε λεπτά πριν, ενόσω ανακατεύομε τα υλικά- και απλώνουμε το μείγμα σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο σχήμα (Όταν το κόψουμε στα δύο θα προκύψουν δύο φέτες ίσες με το ψωμάκι του τοστ). Καλύπτουμε με μια άλλη λαδόκολλα.

5. Αφήνουμε το ψωμί βρώμης να ψηθεί. Εμάς μας πήρε περίπου δέκα λεπτά, αλλά αυτό εξαρτάται από την τοστιέρα. Θα καταλάβουμε ότι έχει ψηθεί όταν δεν θα αφήνει πια καθόλου υλικό στην λαδόκολλα

6. Βάζουμε μέσα υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε δύο λεπτά ακόμη για να λιώσουν τα υλικά, αλλά και για έξτρα τραγανή αίσθηση

Μέσα στο τοστ, για ένα χορταστικό πρωινό, συνίσταται να βάλουμε τυρί κότατζ, λαχανικά, ψάρια όπως σολομό η τόνο και σπιτικά ντιπάκια από όσπρια (χούμους) ή λαχανικά (άλειμμα αβοκάντο).

Γιατί να μην φτιάξουμε απλώς ένα τοστάκι με ψωμί του σούπερ μάρκετ

Η ιδέα για αυτό το θέμα προέκυψε στο γραφείο της HuffPost. Ένα πρωί μοιράστηκα με τους/τις συναδέλφους τον ενθουσιασμό μου, για το γεγονός ότι δοκίμασα αυτή τη συνταγή, την οποία βρήκα χαζεύοντας στο Instagram. Εκείνοι απορημένοι με ρώτησαν: «Γιατί δεν έφτιαχνες απλά ένα τοστ με ψωμί από το ψυγείο;»

Γιατί με το συγκεκριμένο τοστ συνέβη το εξής: Ενώ το έφαγα στις δέκα το πρωί, είχε πάει τρεις το μεσημέρι κι ακόμα αισθανόμουν αρκετά χορτάτη. Αυτό δεν μου συμβαίνει σχεδόν ποτέ με το ψωμί του τοστ που προμηθεύομαι από το σούπερ μάρκετ. Ακόμα κι αν είναι ολικής άλεσης.

Ίσως αισθανόμουν καλυμμένη επειδή το τοστ βρώμης - πέρα απ΄το ότι είναι πραγματικά πολύ νόστιμο -, περιέχει το απόλυτο τρίπτυχο πρωτεΐνης: Αυγό, γιαούρτι, βρώμη. Και σύμφωνα με τα αποτελέσματα δεκάδων μελετών, τα γεύματα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και καθυστερούν την επανεμφάνιση της πείνας.

Επομένως σαν πρωϊνό - και γιατί όχι και σαν ελαφρύ βραδινό - το τοστ βρώμης «μας πιάνει πολύ καλύτερα» από το σάντουιτς που φτιάχναμε μέχρι σήμερα. Και δεν προκαλεί καν μεγάλη αναστάτωση στην κουζίνα. Χρειάζεται απλώς ένα κουτάλι και ένα μπολ. Ας του δώσουμε μια ευκαιρία! Αξίζει τον κόπο.