Η πρωταθλήτρια ιστιοπλοϊας Βασιλεία Καραχάλιου θέλει να αλλάξει εθνικότητα και να αγωνιστεί για την Πορτογαλία

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε και δηλώνει πως δεν θα επιτρέψει την συμμετοχή κανενός αθλητή στους Ολυμπιακούς του Παρισιού υπό τη σημαία άλλου έθνους.
Βασιλεία Καραχάλιου, στους Ολυμπιακούς του Τόκιο (26 Ιουλίου 2021)
Βασιλεία Καραχάλιου, στους Ολυμπιακούς του Τόκιο (26 Ιουλίου 2021)
Clive Mason via Getty Images

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (HOC) ανακοίνωσε ότι αρνήθηκε να επιτρέψει στην κορυφαία ιστιοπλόο και αθλήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο Βασιλεία Καραχάλιου να προχωρήσει σε αλλαγή εθνικότητάς και να αγωνιστεί υπό την σημαία της Πορτογαλίας.

Η αθλήτρια, παγκοσμίως κορυφαία ιστιοπλόος της κατηγορίας ILCA και πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης που συμμετείχε στους περσινούς Αγώνες του Τόκιο για την Ελλάδα, βρίσκεται σε κόντρα με την εθνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία και την ΕΟΕ εδώ και χρόνια.

Μάλιστα, εγγράφηκε και αγωνίστηκε υπό την πορτογαλική σημαία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αυτού του μήνα στο Τέξας, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του αγώνα.

«Η ΕΟΕ δεν εγκρίνει τη συμμετοχή της αθλήτριας Βασιλείας Καραχάλιου - ή οποιουδήποτε άλλου Έλληνα αθλητή - για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού υπό τη σημαία άλλου έθνους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΟΕ.

«Οποιεσδήποτε διαφορές υπάρχουν μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και δεν αποτελούν λόγο για αλλαγή εθνικότητας», επισημαίνεται και προστίθεται πως η σχετική απόφαση ήταν ομόφωνη.

Η Καραχάλιου, 26 ετών, παραπονιέται εδώ και χρόνια για ελλιπή υποστήριξη και κονδύλια για να αγωνιστεί διεθνώς ενώ η σχέση της με την εθνική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία έχει διαταραχθεί.

Οι αθλητές μπορούν να αλλάξουν εθνικότητα, αλλά όσοι θέλουν να το κάνουν απαιτείται μια περίοδος τριών ετών από την τελευταία φορά που εκπροσώπησαν την πρώην χώρα τους. Αυτή η περίοδος μπορεί να μειωθεί υπό ειδικές συνθήκες.

Οι αλλαγές εθνικότητας απαιτούν επίσης την έγκριση της εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της αθλητικής ομοσπονδίας και στη συνέχεια πρέπει να επικυρωθούν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Δημοφιλή