Η Ρωσία μειώνει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη

Παραδόθηκε λιγότερο φυσικό αέριο την Τετάρτη- κάνουμε ό,τι μπορούμε, λέει το Κρεμλίνο.
via Associated Press

Η Ρωσία παρέδωσε λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη την Τετάρτη, σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και ΕΕ στην ενέργεια, που θα κάνει ακόμα δυσκολότερη και πιο δαπανηρή την προσπάθεια της Ένωσης να γεμίσει τα αποθέματά της εν όψει του χειμώνα.

Η περικοπή της προμήθειας έχει μειώσει τη ροή στον αγωγό Nord Stream 1 στο 1/5 της συνολικής του χωρητικότητας. Την προηγούμενη ημέρα οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν ένα έκτακτο σχέδιο περιορισμού της ζήτησης κατόπιν συμβιβασμών για περιορισμό των περικοπών σε κάποιες χώρες (με την Ελλάδα να επιτυγχάνει εξαίρεση για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου), ελπίζοντας πως η μείωση της κατανάλωσης θα μετριάσει τις επιπτώσεις εάν η Μόσχα διακόψει πλήρως την παροχή.

Αν και η Μόσχα έχει αποδώσει τις περικοπές σε τεχνικά ζητήματα, οι Βρυξέλλες την κατηγορούν για χρήση της ενέργειας ως όπλο για εκβιασμό σε βάρος της Ένωσης και αντίποινα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη οι ροές μέσω του Nord Stream 1 έπεσαν στις 14,4 εκατομμύρια Kwh/h μεταξύ των 7 και 8 το πρωί (GMT) από τις 28 εκατομμύρια μία ημέρα πριν, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επανεκκίνηση του αγωγού ύστερα από μια 10ήμερη περίοδο συντήρησης.

Ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της αρμόδιας αρχής για τα δίκτυα στη Γερμανία, είπε πως η χώρα θα μπορούσε και πάλι να αποφύγει μια έλλειψη αερίου η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την παροχή με δελτίο. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, έχει πληγεί σημαντικά από τις διακοπές παροχής από τα μέσα του Ιουνίου, με την εισαγωγέα αερίου Uniper να χρειάζεται πακέτο διάσωσης 15 δισ. ευρώ.

Τόσο η Uniper όσο και η ιταλική Eni είπαν ότι παρέλαβαν λιγότερο αέριο από τη Gazprom σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Από πλευράς του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε ότι η Gazprom προμηθεύει την Ευρώπη με όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατόν, προσθέτοντας ότι τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις εμποδίζουν την κρατική εταιρεία αερίου της Ρωσίας να εξάγει περισσότερο.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Gazprom θα είναι σε θέση να αυξήσει τις προμήθειες όταν ολοκληρωθεί η συντήρηση, προσθέτοντας πως «η Gazprom ήταν και παραμένει αξιόπιστος εγγυητής ως προς όλες τις υποχρεώσεις της, μα δεν μπορεί να εγγυηθεί προμήθειες αν ξένος εξοπλισμός δεν μπορεί να επιδιορθωθεί λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων».

Με πληροφορίες από Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα