Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την Τροία και κάνει ρεκόρ δεκαετίας στον τουρισμό

Το πρόγραμμα «Ετος Τροίας» βασίστηκε αποκλειστικά στην εκμετάλλευση και προβολή του Τρωικού πολέμου.
ASSOCIATED PRESS

Περισσότεροι από 531.000 τουρίστες επισκέφτηκαν μέσα στο 2018 την πόλη της αρχαίας Τροίας στην νοτιοδυτική Τουρκία, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετίας σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους όπως αναφέρει η hurriyet.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας κήρυξε το 2018 «Έτος Τροίας» για να γιορτάσει τα 20 χρόνια από την ανακήρυξη της Τροίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το πρόγραμμα «Ετος Τροίας» βασίστηκε αποκλειστικά στην εκμετάλλευση και προβολή του Τρωικού πολέμου, όπως αυτός εξιστορείται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια και μάλιστα οι Τούρκοι έχουν κατασκευάσει έναν τεράστιο ξύλινο Δούρειο Ίππο έξω από το μουσείο Τροίας για τουριστικούς λόγους. Ωστόσο, η κατασκευή σαφώς και δεν είναι αντίστοιχη των περιγραφών του επικού ποιητή, καθώς έχει κατασκευασμένο και ένα σπιτάκι με παράθυρα στο ύψος της ράχης του...

DEA / G. DAGLI ORTI via Getty Images

Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν, ανακάλυψε το 1872 την ομηρική Τροία κοντά στα Δαρδανέλια και τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τουριστικά την περιοχή όσο μπορούν, έχοντας φτιάξει και ένα πολυτελές μουσείο στην περιοχή.

Πέρα από αυτό, το καλοκαίρι εγκαινίασαν και ένα τουριστικό μονοπάτι 120 χιλιομέτρων, που εκτείνεται μεταξύ του μουσείου Τροίας και της αρχαίας πόλης του Άσσου στα νότια.

Η διαδρομή έχει βασιστεί στο επικό ποίημα Αινειάδα που γράφτηκε από τον Βιργίλιο μεταξύ 29 και 19 π.Χ., το οποίο επικεντρώνεται στο τι απέγιναν οι Τρώες μετά την πυρπόληση της Τροίας.

«Οι πεζοπόροι θα περπατούν ανάμεσα από αρχαία ερείπια και 25 χωριά συμβάλλοντας παράλληλα στον τζίρο των τοπικών επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο, θα επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο σε ολόκληρο το έτος», δήλωσε ο Mustafa Boz, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τσανάκαλε, ο οποίος βοήθησε στον καθορισμό της διαδρομής του μονοπατιού.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι κάτοικοι των χωριών αυτών, λαμβάνουν εκπαίδευση για την ιστορία της περιοχής τους, τον τουρισμό, ακόμα και για το πως να λειτουργούν έναν ξενώνα και πώς να προστατεύουν το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον...

Με πληροφορίες από hurriet

Δημοφιλή