Η Τουρκία, οι προκλήσεις και η καλλιέργεια του φόβου

Ας σταματήσουν λοιπόν οι τακτικές και τα τερτίπια των κατευναστών και εκείνων που για δικούς τους λόγους καλλιεργούν φόβο! Ας δείξουμε την πραγματική εικόνα της Τουρκίας με τα πολλά προβλήματα.
Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Eurokinissi

Από εκεί που πριν 5 χρόνια, όχι παραπάνω, τα ελληνικά ΜΜΕ δεν αφιέρωναν ούτε λεπτό στους σχεδιασμούς της Τουρκίας, σήμερα αφιερώνουν κυριολεκτικά ώρες τηλεοπτικού χρόνου και καλύπτουν καθημερινά κάθε δήλωση ή κίνηση Τούρκου αξιωματούχου, ακόμη και εκείνων που δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο στην πολιτική σκηνή της γείτονος. Και από εκεί που πριν 15 μέρες, όχι παραπάνω, κανένας δεν ασχολούνταν με τη Λιβύη, ούτε γνώριζαν τι συνέβαινε, εμφανίστηκε στρατιά «ειδικών» που, πέρα από τις ανακρίβειες που αναπαράγουν, υπερβάλλουν, κινδυνολογούν και καλλιεργούν τον φόβο των πολιτών έναντι της Τουρκίας.

Τον σκοπό δεν τον γνωρίζω. Μπορεί να είναι για καλυφθεί χωρίς κόστος τηλεοπτικός χρόνος, μπορεί οι αναλυτές να θέλουν να υπερβάλουν για να γοητέψουν ακροατήρια ή ψηφοφόρους, μπορεί να θέλουν να προωθήσουν εξοπλιστικές επιλογές, ή μπορεί, καλλιεργώντας τον φόβο του πολέμου, να θέλουν να προετοιμάσουν έναν συμβιβασμό στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών… Ή απλά να είναι άγνοια, όταν λένε στους τηλεθεατές ότι μία άκυρη συμφωνία, παράγει νομικά αποτελέσματα! Αλλοίμονο στη Σύμβαση της Βιέννης για το δίκαιο των Συνθηκών..!

Φυσικά και δεν εννοώ ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ενημερώνονται. Το αντίθετο υποστηρίζω διαχρονικά: ότι πρέπει να έχουν την καλύτερη δυνατή εικόνα, εκείνη που θα τους επιτρέψει να σχηματίσουν την δική τους άποψη και, σε κάθε περίπτωση, να μην μουδιάζουν μόλις ακούν την κάθε ανοησία ή απειλή που εκτοξεύει ο κάθε αξιωματούχος της Τουρκίας.

Ποια είναι αυτή η εικόνα;

Ναι, η Τουρκία διαρκώς διεκδικεί και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά! Ναι θα πρέπει να την παρακολουθούμε και να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι! Ωστόσο, βρίσκεται σε δεινή χρηματοπιστωτική κατάσταση, ο πληθωρισμός καλπάζει, οι επιχειρήσεις κλείνουν και η ανεργία αυξάνεται! Η πολιτική της στη Συρία και στο Ιράκ έχει αποτύχει, ο στρατός τους έχει υποστεί απώλειες που αποκρύπτονται, τα περισσότερα έμπειρα στελέχη της Πολεμικής τους Αεροπορίας έχουν φύγει στο εξωτερικό! Στην εσωτερική πολιτική σκηνή υπάρχουν δυσκολίες για τον Ερντογάν: νέοι πολιτικοί αναδεικνύονται, νέα κόμματα δημιουργούνται, ενώ οξύνεται το κλίμα λόγω των αμέτρητων διώξεων που κάθε μέρα και συστηματικά υφίστανται δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, πολίτες άλλων θρησκευμάτων και, εν τέλει, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν γιατί οι λαλίστατοι εκείθεν ανταποκριτές δεν αναφέρονται στα συγκεκριμένα ζητήματα. Το μόνο που κάνουν είναι να αναπαράγουν άκριτα δηλώσεις της παρέας του Ερντογάν!

Ούτε βέβαια αναφέρονται στην στρατιωτική ισχύ της χώρας μας! Διότι με 1.353 σύγχρονα άρματα μάχης και με δεδομένο το στενωπό και ορεινό έδαφος στα βορειοανατολικά της χώρας, πώς θα περάσει ο όποιος εισβολέας, ο οποίος μάλιστα γνωρίζει ότι το δικό του έδαφος είναι πεδινό; Και πώς θα επιχειρήσει στα νότια της Ρόδου, της Καρπάθου ή της Κρήτης, όταν αυτή η παρουσιαζόμενη ως υπερδύναμη, με την μεγαλύτερη ακτογραμμή (όπως διαφημίζει) στη Μεσόγειο, έχει μόλις 16 φρεγάτες και εμείς 13, 12 υποβρύχια αυτή και εμείς 11, 13 κορβέτες αυτή και εμείς 14 πυραυλακάτους και 10 κανονιοφόρους; Και ας μην ξεχνάνε: στην Κρήτη, πέρα από τους κατοίκους της, υπάρχει και ένα σύστημα S300, που κάποτε έκαναν τα πάντα για να μην τοποθετηθεί στην Κύπρο, αλλά τελικά θα το βρουν μπροστά τους!

Ούτε τέλος αναφέρονται στο παράδειγμα της Κύπρου, που έχοντας πενήντα χιλιάδες κατοχικό στρατό στο έδαφός της και οριοθέτησε την ΑΟΖ και προχώρησε στην αδειοδότηση ερευνών για υδρογονάνθρακες… Και η μικρή και κατεχόμενη Κύπρος τολμά να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πράξη που οι «ειδικοί» της χώρας μας έσπευσαν δυστυχώς να υποβαθμίσουν…

Ας σταματήσουν λοιπόν οι τακτικές και τα τερτίπια των κατευναστών και εκείνων που για δικούς τους λόγους καλλιεργούν φόβο! Διότι η ικανότητά μας να αντιταχθούμε είναι εκείνη που εγγυάται την ελευθερία (Θουκυδίδης, 4.92) και αποτρέπει κάθε επιβουλή! Οι υλικές προϋποθέσεις της αποτροπής υφίστανται! Ας μην την υποσκάπτουμε και ας δείξουμε ότι την εννοούμε!

Δημοφιλή