Η Βρετανία επιστρέφει στη Γκάνα με δανεισμό τα «πετράδια του στέμματος» του βασιλιά Ασάντε

Ο διευθυντής του V&A, Tristram Hunt δήλωσε στο BBC ότι τα χρυσά αντικείμενα είναι ισοδύναμα με τα «δικά μας Crown Jewels».
(Photo by Art Images via Getty Images)
(Photo by Art Images via Getty Images)
Culture Club via Getty Images

Η Βρετανία επιστρέφει μέρος από τα «πετράδια του στέμματος» της Γκάνας, 150 χρόνια μετά τη λεηλασία τους από την αυλή του βασιλιά Ασάντε.

Τα 32 αντικείμενα επιστρέφονται στο πλαίσιο συμφωνίας για μακροχρόνιο δανεισμό, όπως αποκαλύπτει το BBC.

Το Μουσείο Victoria & Albert (V&A) επιστρέφει υπό μορφή δανεισμού 17 κομμάτια και 15 το Βρετανικό Μουσείο.

O επικεφαλής της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της Γκάνας δήλωσε ότι μετά από οργή γενεών ελπίζει σε «μία νέα λογική πολιτιστικής συνεργασίας».

Ως γνωστόν, ορισμένα εθνικά μουσεία της Βρετανίας, μεταξύ αυτών το V&A και το Βρετανικό Μουσείο, απαγορεύεται εκ του νόμου να επιστρέφουν αντικείμενα από τις συλλογές τους και οι δανειακές συμφωνίες όπως αυτή θεωρούνται ως ένας τρόπος να επιστραφούν τα αντικείμενα στις χώρες προέλευσής τους.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες που διεκδικούν λεηλατημένα τεχνουργήματα ανησυχούν ότι οι επιστροφές υπό μορφή δανεισμού υπονοούν ότι αποδέχονται την ιδιοκτησία της Βρετανίας.

Ο διευθυντής του V&A, Tristram Hunt δήλωσε στο BBC ότι τα χρυσά αντικείμενα είναι ισοδύναμα με τα «δικά μας Crown Jewels».

Μεταξύ των αντικειμένων που θα επιστραφούν υπό μορφή δανείου, τα περισσότερα από τα οποία λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων του 19ου αιώνα μεταξύ των Βρετανών και του Asante, περιλαμβάνουν ένα «sword of state» -ξίφος που αποτελεί σύμβολο του κράτους- και χρυσά σύμβολα αξιωματούχων.

«Δεν θεωρώ ότι τα μουσεία μας θα καταρρεύσουν αν δημιουργήσουμε τέτοιου είδους συνεργασίες και ανταλλαγές», είπε ο Hunt, επιμένοντας ωστόσο, ότι η νέα μορφή πολιτιστικής συνεργασίας «δεν είναι επιστροφή από την πίσω πόρτα», που σημαίνει ότι δεν είναι ένας τρόπος να επιστρέψει η μόνιμη ιδιοκτησία στη Γκάνα.

Οι τριετείς δανειακές συμβάσεις, με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία χρόνια, δεν είναι με την κυβέρνηση της Γκάνας αλλά με τον Otumfo Osei Tutu II -τον σημερινό βασιλιά Asante, γνωστό ως Asantehene- ο οποίος πέρυσι παρευρέθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου.

Ο Asantehene εξακολουθεί να έχει σημαντικό τελετουργικό ρόλο, αν και το βασίλειό του είναι πλέον μέρος της σύγχρονης δημοκρατίας της Γκάνας.

Τα αντικείμενα θα εκτεθούν στο Μουσείο του Παλατιού Manhyia στο Kumasi, την πρωτεύουσα της περιοχής Asante, για τον εορτασμό του ασημένιου ιωβηλαίου του Asantehene.

Με πληροφορίες από BBC

Δημοφιλή