vretaniko-moeseio

Τι δήλωσε ο Νίκολας Κάλιναν για το μοντέλο της «δανειστικής βιβλιοθήκης» στο BBC.
Ο Βρετανός ηθοποιός και συγγραφέας ακόμη μία φορά ξεκάθαρα υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών.
Οι Βρετανοί βασίζονται σε μία ιταλική μετάφραση «που δεν έχει καμία επίσημη αξία». «Πάντα τηρούσαμε στάση υπέρ της Ελλάδας στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών».
«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η εκπρόσωπος της Τουρκίας στην UNESCO.
Η Βρετανία επιμένει στις πάγιες θέσεις της «επαναλαμβάνοντας ότι το νομοθετικό πλαίσιο, που ισχύει δεν επιτρέπει την επιστροφή των Γλυπτών».
Σύμφωνα με το BBC, η αμερικανική υπηρεσία βοήθησε επίσης στην επιστροφή 268 αντικειμένων, τα οποία πωλήθηκαν σε συλλέκτη στην Ουάσιγκτον.
Η Βρετανίδα Υπουργός Πολιτισμού τόνισε: «Τα αντικείμενα (του βρετανικού μουσείου) δανείζονται κατά καιρούς, αλλά είναι θεμελιώδες να αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία μας».
Ο διορισμός του εγκρίθηκε από τους επιτρόπους (trustees) του Βρετανικού Μουσείου και από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.
Ο Πίτερ Χιγκς δεν εκπροσωπήθηκε στην ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Ήταν όμως παρόντες οι δικηγόροι που τον εκπροσωπούν.
Το μοναδικό πλήρες σωζόμενο σχέδιο σε χαρτόνι του Μεγάλου Δασκάλου της Αναγέννησης, παρουσιάζεται μεταξύ άλλων σε έκθεση που διοργανώνει τον Μάιο το Βρετανικό Μουσείο.