ΔΙΕΘΝΕΣ
19/10/2020 23:17 EEST | Updated 19/10/2020 23:20 EEST

Η Βρετανία υποστηρίζει πως οι Ρώσοι ετοίμαζαν κυβερνοεπίθεση κατά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Καταδίκη από τη Βρετανία.

Kim Kyung Hoon / Reuters

Mια εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση σχεδίαζαν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εις βάρος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, από τους οποίους η Ρωσία είχε αποκλειστεί εξαιτίας του σκανδάλου με το ντόπινγκ.

Η αποκάλυψη έγινε από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, που κατηγόρησε ανοιχτά τη Ρωσία για σχέδια παρεμπόδισης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας, ανέφερε πως οι Ρώσοι άφησαν ξεκάθαρα ίχνη ενώ ετοιμάζονταν να επιτεθούν στους διοργανωτές και τους χορηγούς.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2019, πάρθηκε η απόφαση η Ρωσία να αποκλειστεί από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, η υπηρεσία αντι-ντόπινγκ της Ρωσίας αλλοίωσε αποτελέσματα εξετάσεων αθλητών, που έδωσε σε ανεξάρτητους επιθεωρητές τον Ιανουάριο του 2019. Η Ρωσία χαρακτήρισε τον τετραετή αποκλεισμό της, δήθεν «υστερία» σε βάρος της. 

Οι Βρετανοί αναφέρουν πως πριν αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο λόγω του κορονοϊού, οι Ρώσοι προσπάθησαν να συλλέξουν σημαντικές λεπτομέρειες, δημιουργώντας παράλληλα ψεύτικες ιστοσελίδες για την αλίευση δεδομένων ασφαλείας, που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τους Αγώνες σε έναν «ψηφιακό εφιάλτη» για επιχειρήσεις, θεατές και αθλητές.

«Οι δράσεις της GRU σε βάρος των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων είναι κυνικές και παράτολμες. Τις καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο», σημειώνει το Λονδίνο.

Πολλές προηγούμενες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις θεωρείται ότι στρέφονταν εναντίον κρατικών θεσμών πολιτικών αντιπάλων της Ρωσίας, ωστόσο, όπως αναφέρoυν διεθνή μέσα, έχει υπάρξει παρόμοια ρωσική δραστηριότητα και εναντίον υπηρεσιών που διεξάγουν έρευνες σχετικά με το ντόπινγκ.

Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν μέρος μίας πρακτικής του ρωσικού κράτους να στοχεύει ηλεκτρονικά χώρες, από την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και τη Γεωργία έως το Ηνωμένο Βασίλειο.

(Mε πληροφορίες από Guardian)