Ηφαίστειο: Δεν την γλίτωσε τελικά το σπίτι των θαυμάτων στη Λα Πάλμα

Δυστυχώς η λάβα δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.
Το σπίτι της φωτογραφίας χαρακτηρίστηκε σπίτι-θαύμα
Το σπίτι της φωτογραφίας χαρακτηρίστηκε σπίτι-θαύμα
via Associated Press

Το χαρακτήρισαν σπίτι-θαύμα όμως η λάβα δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Ο λόγος για το σπίτι της παραπάνω φωτογραφίας, έμεινε όρθιο ως εκ θαύματος από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα των ισπανικών Καναρίων Νήσων. Όχι για πολύ όμως. Τελικά η λάβα το καταπλάκωσε και αυτό, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του.

Το ζευγάρι των συνταξιούχων από τη Δανία, στους οποίους ανήκει το σπίτι, η Inge Bergedorf και ο Ranier Cocq, δήλωσαν την Τρίτη στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι τελικά δεν γλίτωσε από την λάβα.

«Τα πάντα έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο κ. Cocq στην εφημερίδα El Mundo.

Η λάβα έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και έχει αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πάνω από 6.000 άτομα, από τότε που έγινε η έκρηξη του ηφαίστειου και η λάβα άρχισε να ρέει, στις 19 Σεπτεμβρίου.

Το βράδυ της Τρίτης η λάβα έφτασε στον Ατλαντικό Ωκεανό, στη δυτική ακτή του νησιού, εγείροντας φόβους για την απελευθέρωση τοξικών αερίων.

Ο κ. Cocq και η σύζυγός του δεν βρίσκονταν στο νησί όταν το σπίτι τους καταστράφηκε από το ηφαίστειο. Ζουν στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης στη Δανία και δεν έχουν επισκεφθεί την Λα Πάλμα από τότε που άρχισε η πανδημία του Covid-19.

«Χάσαμε τα πάντα στο αγαπημένο μας νησί», δήλωσε ο κ. Cocq στην El Mundo. «Είναι πολύ λυπηρό. Η Inge και εγώ είμαστε συντετριμμένοι».

Το απλό σπίτι χτίστηκε σε ένα οικόπεδο 3.000 τ.μ. που αγόρασε το ζευγάρι πριν από δεκαετίες.

Αν δεν είχε εκραγεί το ηφαίστειο, το ζευγάρι είχε σκοπό να να επισκεφθεί τη Λα Πάλμα αυτό το φθινόπωρο. «Συνηθίζαμε να πηγαίνουμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο για να μαζέψουμε τα σταφύλια που έχουμε στους αμπελώνες μας. Αλλά τώρα δεν έχει μείνει τίποτα», δήλωσε ο κ. Cocq.

Μια εντυπωσιακή εικόνα του σπιτιού τους σε ένα μικρό κομμάτι γης, ανέγγιχτο από τη λάβα, θεωρήθηκε σύμβολο ελπίδας όταν έγινε viral την περασμένη εβδομάδα.

Η εικόνα τραβήχτηκε με drone από τον φωτογράφο Alfonso Escalero. Σε ανάρτησή του στο Instagram έγραψε: «Θα αναζητήσουμε ένα άλλο σημάδι που δεν θα μας κάνει να χάσουμε την ελπίδα μας αυτές τις δύσκολες μέρες».

Πολλές οικογένειες στο νησί έχουν χάσει τα σπίτια τους. Την Τετάρτη η υπηρεσία Copernicus της ΕΕ εκτίμησε ότι η λάβα είχε καταστρέψει 656 σπίτια μέχρι σήμερα.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή