Ειδικό Δικαστήριο: Απαλλακτική η Ελένη Ράικου για την Τουλουπάκη, βολές στον Παπαγγελόπουλο

Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη Παπαγγελόπουλου- Τουλουπάκη.
.
.
Eurokinissi

Τηρώντας την ίδια στάση και απαντώντας με τον ίδιο τρόπο, όπως όλες τις φορές που κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση, τοποθετήθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας Ελένη Ράικου. Η μάρτυρας εξετάστηκε για αρκετές ώρες εξηγώντας ότι φοβήθηκε από τη στάση του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και νυν κατηγορουμένου Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και πως θεώρησε ότι της ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Novartis.

«Τον Φεβρουάριο του 2017 με επισκέφθηκε στο γραφείο μου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου που διατεινόταν ότι είχε πολλά χρόνια σχέση με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κι έλεγε ότι ήταν κολλητός της. Με ρωτούσε για την έρευνα της Novartis αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα και στην αρνητική μου απάντηση απόρησε γιατί τα αγνοώ και αντέτεινε ότι υπάρχουν. Λίγες μέρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο κατηγορούμενος και του είπα τα ίδια. Στις αρχές Μαρτίου 2017 με επισκέφθηκε ξανά η ίδια δημοσιογράφος, επαναφέροντας το ίδιο θέμα. Όταν της είπα «δεν υπάρχει κάτι, γιατί έχεις κολλήσει με αυτό το θέμα;» εκείνη μου είπε ότι υπάρχουν στοιχεία για το Βενιζέλο και τον Πικραμμένο. Μου είπε ότι έχει στοιχεία. Της ζήτησα να μου τα φέρει σήμερα. Δεν τα έφερε. Λίγες μέρες αργότερα με πήρε ο κατηγορούμενος και μου είπε: «Ακόμα δεν έχεις στείλει τη δικογραφία στη Βουλή;». Εγώ του είπα πως δεν μπορώ να το κάνω χωρίς στοιχεία. Μου είπε να στείλω και θα βρεθούν και απάντησα ότι δεν είμαι αυτής της σχολής. «Κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου» μου είπε και αισθάνθηκα ανησυχία και φόβο αλλά δεν ήξερα τι θα ακολουθήσει» είπε η μάρτυρας.

Ειδικό Δικαστήριο – Ράικου: «Ήταν σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο εκτέλεσής μου»

«Με πήραν συνάδελφοι και μου είπαν για ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας ότι «ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα». Βεβαιώθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν σε πλήρη εξέλιξη επειδή αρνήθηκα. Μόνο ένας άφρων υπό αυτές τις συνθήκες θα έμενε στη θέση μου. Μετά από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος μου. Μέχρι τότε είχα 24 χρόνια υπηρεσίας και δεν είχα καμία πειθαρχική έρευνα. Ταλαιπωρήθηκα για τρία χρόνια» σημείωσε η κα. Ράικου.

Πρόεδρος: Απέδωσε καμία;

Μάρτυρας: Μπήκαν όλες στο αρχείο.

Πρόεδρος: Πότε γνωριστήκατε με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Μάρτυρας: Το έτος 2000 όταν υπηρετούσαμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Πρόεδρος: Όταν έγινε υπουργός τον επισκεφθήκατε;

Μάρτυρας: Φυσικά και τον επισκέφθηκα ως επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς και το γραφείο είχε μεγάλες ανάγκες σε ειδικούς επιστήμονες. Δεν πήγα ποτέ να δω τί κάνει ή να πιω καφέ μαζί του, αλλά για να συζητήσουμε θέματα υπηρεσιακά. Όταν πήγαινα εύρισκε ευκαιρία να με ρωτήσει για υποθέσεις που τον ενδιέφεραν.

Πρόεδρος: Επισκεπτόσασταν και άλλον υπουργό και μάλιστα συχνά;

Μάρτυρας: Όχι. Είχα επισκεφθεί τον κ. Κοντονή για αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Ήθελα να αποφύγω τον κατηγορούμενο.

Πρόεδρος: Στη Βουλή είπατε ότι είχατε επισκεφθεί αρκετές φορές τον κ. Κοντονή. Σε μια από αυτές τις επισκέψεις συζητήσατε για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Μαρτυρας: Τον Μάρτιο μας ήρθαν κάποια στοιχεία για λογαριασμό στην Ελβετία και υποβάλλαμε αίτημα για δικαστική συνδρομή.

Πρόεδρος: Κατεύθυνση για πολιτικά πρόσωπα δώσατε στην έρευνα για τη Novartis;

Μάρτυρας: Από την πρώτη στιγμή. Είχαμε μέσα στη δικαστική συνδρομή και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πρόεδρος: Σας είπε λέτε ο κατηγορούμενος «έχεις και παρά έχεις στοιχεία»;

Μάρτυρας: Μου είπε «έχεις και παρά έχεις στοιχεία, στείλε εσύ και θα το αναλάβει άλλος παρακάτω».

Πρόεδρος: Πως σας ήρθε να απαντήσετε κάτι τέτοιο; Ποια σχολή εννοούσατε; Εγώ θα έκλεινα το τηλέφωνο.

Μάρτυρας: Έτσι αντέδρασα εκείνη την ώρα. Ήταν έντονος ο τόνος του. Εγώ κατάλαβα ότι υπήρχε απαίτηση του για κατασκευή στοιχείων γιατί το συνδύασα με την επίσκεψη της δημοσιογράφου.

Πρόεδρος: Σας ζήτησε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Όχι δεν μου ζήτησε. Σας λέω πως το εξέλαβα.

Πρόεδρος: Σας διαδέχτηκε η κα Τουλουπάκη. Θεωρούσατε ότι ήταν όργανο του κατηγορουμένου;

Μάρτυρας: Πίστευα ότι την επηρέαζε και την καθοδηγούσε.

Τα παράκεντρα εξουσίας και η παραίτηση

Η μάρτυρας ερωτήθηκε για τη δήλωσή της σχετικά με «παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς» που την οδήγησαν σε παραίτηση. «Στα παράκεντρα εξουσίας αναφέρθηκα γιατί ήταν η εικόνα που είχα εκείνη τη στιγμή. Αναφερόμουν σε συγκεκριμένα έντυπα που μου έκαναν επίθεση και όταν είπα «παράκεντρα διαφθοράς» αναφερόμουν στον κατηγορούμενο, αλλά και σε συμφέροντα στο χώρο της υγείας» κατάθεσε η Ελένη Ράικου.

Πρόεδρος: Όλα τα παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς ήταν ο υπουργός;

Μαρτυρας: Όχι μόνο. Είχα κάποια πράγματα στο μυαλό μου τότε.

Πρόεδρος: Ο υπουργός ήταν στο μυαλό σας τότε;

Μάρτυρας: Ο κατηγορούμενος ήταν σίγουρα.

Πρόεδρος: Το βάλατε στα πόδια; Πρώτη φορά πολεμάτε συμφέροντα;

Μάρτυρας: Ξέρετε τι δικογραφίες έχω χειριστεί.

Πρόεδρος: Γι αυτό το λέω. Έχουμε δικάσει εγκληματικές οργανώσεις πολύ σκληρές, δεν έχει κάνει κανείς μας πίσω… ήταν υπερβολικός φόβος;

Μάρτυρας: Αισθάνθηκα έντονη ανησυχία και φόβο. Ανθρώπινος είναι ο φόβος ακόμη και υπερβολικός. Είχα ακούσει και όσα συνέβησαν στην κα. Τσατάνη.

Πρόεδρος: Μήπως διαβλέπατε ότι θα πέσετε σε πολιτικά πρόσωπα και θα «μπλέξετε»;

Μάρτυρας: Μετά μανίας ψάχναμε. Ανασκευάζω γιατί δεν είναι σωστό να λέμε ότι ψάχνουμε με μανία κάτι, αλλά το ερευνούσαμε για να στείλουμε στη Βουλή.

Απάλλαξε Τουλουπάκη για μη αποστολή έρευνας στη Βουλή

Σχετικά με τις αναφορές που υποβλήθηκαν από τους τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό Υγείας και την μη αποστολή τους στη Βουλή από την Ελενη Τουλουπακη ανάφερε:

«Θυμάμαι ότι αφορούσαν τη μη τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis. Κυρίως. Προφανώς γι αυτό ο συνάδελφος μου συσχέτισε με τη δικογραφία της Novartis. Τις εξέλαβα ως μηνυτήριας που περιγράφουν το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου. Ήθελε έρευνα. Δεν πάει απευθείας στη Βουλή» σχολίασε.

Πρόεδρος: Είναι δικαιολογημένη που δεν απέστειλε αμελλητί η κα. Τουλουπακη;

Μάρτυρας: Δεν καταγγελλόταν ευθέως υπουργός. Ήθελε έρευνα πριν.

Δημοφιλή