ΔΙΕΘΝΕΣ
22/11/2020 15:51 EET | Updated 22/11/2020 15:57 EET

Εικόνες από την -ξανά χωρίς μάσκες- κηδεία του Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίου

Απεβίωσε στις 20 Νοεμβρίου από κορονοϊό.

Srdjan Stevanovic via Getty Images

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή στο Βελιγράδι η κηδεία του Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίου, ο οποίος απεβίωσε στις 20 Νοεμβρίου από επιπλοκές του κορονοϊού.

Όπως και την χθεσινή μέρα, που εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του και οι πιστοί ήταν οι περισσότεροι χωρίς μάσκα σε κλειστό χώρο και φιλούσαν το φέρετρο, και σήμερα εμφανίστηκαν πολλοί χωρίς μάσκα και κυρίως οι ιεράρχες. 

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον νεόδμητο ιερό ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι χοροστατούντος του μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας Χρυσόστομου που είναι και τοποτηρητής του πατριαρχικού θρόνου μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη. Στην εξόδιο ακολουθία συνλειτούργησαν ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) καθώς και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας. Παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η πρωθυπουργός ’Ανα Μπρνάμπιτς, υπουργοί της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος των Σέρβων στο συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβόκαπιτς και πλήθος πιστών.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος βρέθηκε θετικός στον ιό Sars Cov-2 στις 4 Νοεμβρίου και την ίδια ημέρα εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία στις 18 Νοεμβρίου και δύο ημέρες αργότερα κατέληξε. Είχε χοροστατήσει στην κηδεία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιου που άφησε την τελευταία του πνοή στα τέλη Οκτωβρίου επίσης από κορονοϊό και πιθανολογείται ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος μολύνθηκε εκεί. Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν επίσης και άλλοι ιεράρχες και ιερείς της σερβικής Εκκλησίας οι οποίοι συμμετείχαν στην κηδεία του μητροπολίτη Αμφιλόχιου.

Srdjan Stevanovic via Getty Images

Η σορός του Πατριάρχη Ειρηναίου εναποτέθηκε σε κρύπτη εντός του νεόδμητου ναού του Αγίου Σάββα που θα χρησιμοποιείται στο μέλλον για την ταφή όλων των προκαθημένων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η εκλογή νέου Πατριάρχη, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο σε τρείς μήνες από την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Srdjan Stevanovic via Getty Images
ANDREJ ISAKOVIC via Getty Images
ANDREJ ISAKOVIC via Getty Images
Srdjan Stevanovic via Getty Images