Είναι πρόβλημα ο ύπνος του μωρού κατά τη διάρκεια των διακοπών; Υπάρχουν καλές λύσεις

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσουμε τα μωρά, τα νήπια και τους γονείς να ξεκουράζονται καλύτερα ενώ ταξιδεύουν — είτε βρισκόμαστε σε ξενοδοχείο είτε σε Airbnb.
.
sankai via Getty Images
.

Πριν τα παιδιά, διακοπές συνήθιζαν να είναι συνώνυμες (και) με τον ύπνο, καθώς επίσης και την επιστροφή σπίτι ξεκούραστοι. Και ξαφνικά γίνεσαι γονιός και μαθαίνεις (με τον σκληρό τρόπο) ότι μερικές φορές, ο ύπνος στις διακοπές είναι στην πραγματικότητα πολύ χειρότερος από ό,τι στο σπίτι.

Γιατί λοιπόν (οι ήσυχες διακοπές) είναι τόσο κοινός αγώνας για οικογένειες με μικρά παιδιά; Καταρχάς, οι άνθρωποι γενικά δεν κοιμούνται καλά σε άγνωστα μέρη, λέει η ειδική στον ύπνο των μωρών Αλέξις Ντούμπιεφ, ο ιδρύτρια του Precious Little Sleep. Στους ενήλικες, αυτό είναι γνωστό ως το «φαινόμενο της πρώτης νύχτας», αλλά τα παιδιά φαίνεται να επηρεάζονται ακόμη περισσότερο από αυτό, είπε.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούμε και δυσκολευόμαστε να συντονιστούμε με τις κανονικές, σύντομες αφυπνίσεις που έχουν όλα τα παιδιά κατά τη διάρκεια της νύχτας», είπε η Ντούμπιεφ στη HuffPost.

Στη συνέχεια, είναι κι όλες οι αλλαγές στο πρόγραμμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τα κανονικά χρονοδιαγράμματα ύπνου και ώρας ύπνου που συχνά γίνονται άνω - κάτω όταν ταξιδεύουμε.

Photo of a single mother on vacation with her two year old girl, enjoy summer breeze, sound of the waves and each other's company
AleksandarNakic via Getty Images
Photo of a single mother on vacation with her two year old girl, enjoy summer breeze, sound of the waves and each other's company

Ειδικά για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, ακόμη και μικρές διαταραχές ωραρίου μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση του τρομερού «υπερκουρασμένου», σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ειδικός. «Το να είμαστε υπερβολικά κουρασμένοι μπορεί, κατ′ ειρωνεία της τύχης, να κάνει πιο δύσκολο να πέσουμε και να κοιμηθούμε».

Επιπλέον, είναι πραγματικά δύσκολο να διατηρήσετε σταθερές πρακτικές ύπνου όταν δεν είμαστε στο «γήπεδό» μας - «ειδικά όταν είμαστε φιλοξενούμενοι σε σπίτια άλλων ανθρώπων ή αν μοιραζόμαστε ένα ενοίκιο με φίλους ή οικογένειες», λέει η Ντούμπιεφ.

Για παράδειγμα, η ώρα του ύπνου μπορεί να είναι παιχνιδάκι στο σπίτι για το 2χρονο παιδί μας, αλλά όταν επισκεπτόμαστε τα πεθερικά μας, μετατρέπεται σε νυχτερινή κατάρρευση...

Παρακάτω, ειδικοί και γονείς μοιράζονται τις συμβουλές τους για να βοηθήσουν τα παιδιά (και, με τη σειρά τους, τους ενήλικες) να κοιμούνται καλύτερα στις διακοπές.

1. Ας παραμείνουμε στο καθημερινή μας ρουτίνα ύπνου όσο πιο πολύ μπορούμε

2. Ας μην ξεχάσουμε να πάρουμε μαζί μας «τρυφερά» αντικείμενα όπως μια ειδική κουβέρτα ή ένα φουσκωτό ζωάκι

3. Ας έχουμε μαζί ένα ηχητικό μηχάνημα για να «πνίξουμε» τον θόρυβο.

4. Και μερικές ταξιδιωτικές κουρτίνες συσκότισης στη βαλίτσα μας.

5. Ας δοκιμάσουμε να πάρουμε κάποιους υπνάκους στην διαδρομή.

6. Ας κάνουμε την ιδέα του να κοιμηθούμε σε ένα καινούργιο κρεββάτι διασκεδαστική.

7. Ας περάσουμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της μέρας.

8. Ας βεβαιωθούμε ότι τρώμε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας

9. Για μεγάλα ταξίδια, ας αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό (και προσαρμοστικότητα) την αλλαγή ώρας.

10. Πριν την αναχώρηση ας μετακινήσουμε ελαφρά στην ώρα ύπνου σε συντονισμό με την ώρα ύπνου που θα ισχύει στο ταξίδι .

11. Ας προσπαθήσουμε να μην αγχωθούμε πάρα πολύ για τον ύπνο του μωρού μας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (παρ′ ότι δύσκολο, το γνωρίζουμε)!

12. Ας δώσουμε στον εαυτό μας λίγες μέρες να προσαρμοστούμε μόλις βρεθούμε σπίτι.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα