Εκλογές: Πόσες έδρες θα είχαν τα κόμματα με τα ποσοστά που εξασφάλισαν με ενισχυμένη αναλογική

Και ποια η δύναμη τους εάν είχαμε Βουλή με έξι ή με επτά κόμματα. Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν σε τρία διαφορετικά σενάρια.
ALEXANDROS AVRAMIDIS via Reuters

Εάν σε αυτές τις εκλογές ίσχυε ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής με τον οποίο θα πάμε στις επόμενες κάλπες, τότε σε μια πεντακομματκή Βουλή όπως αυτή που αναδείχθηκε χθες και με τα ίδια πάντα ποσοστά που έχουν λάβει τα κόμματα η ΝΔ θα είχε εκλέξει 171 βουλευτές εντίι 146.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξέλεγε 60 βουλευτές αντί 71, το ΠΑΣΟΚ 35 αντί 41, το ΚΚΕ 21 αντί 26 και η Ελληνική Λύση 13 αντί 16.

Ένα δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με την ΕΡΤ θα ήταν να μπει ένα ακόμα κόμμα με 3% στη Βουλή και τότε η Νέα Δημοκρατία θα είχε 167 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 58, το ΠΑΣΟΚ 33, το ΚΚΕ 21, η Ελληνική Λύση 13.

Το τρίτο σενάριο με επτακομματική Βουλή θα έριχνε τις έδρες της ΝΔ σε 163, του ΣΥΡΙΖΑ σε 56, του ΠΑΣΟΚ σε 32, το ΚΚΕ σε 20, της Ελληνικής Λύσης σε 13 ενώ, τα άλλα δύο κόμματα, θα είχαν από 8 βουλευτές.

Πάντως, με αυτό το ποσοστό που έχει σήμερα η Νέα Δημοκρατία και και με ακόμα και περισσότερα κόμματα στη Βουλή και παρότι αυτός ο νόμος που έχει ψηφίσει είναι λιγότερο καλός για το πρώτο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να έχει περισσότερους βουλευτές από ότι έχει στην παρούσα Βουλή.

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοφιλή