Εκλογές στην Βρετανία - Πλειοψηφία 24 έως 28 εδρών δίνουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στον Τζόνσον

Πριν από έναν μήνα οι Τόρις φαινόταν πως θα κέρδιζαν με πλειοψηφία έως και 68 εδρών.
Stefan Rousseau - PA Images via Getty Images

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εκτιμάται πως θα κερδίσει πλειοψηφία 24 έως 28 εδρών στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την Πέμπτη καθώς οι εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων δείχνουν χαμηλότερη ποσοστά για το κόμμα των Συντηρητικών (Τόρις) απ′ ό,τι τον περασμένο μήνα που έμοιαζαν να οδεύουν σε θρίαμβο και πλειοψηφία 68 εδρών.

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov, και το δημοσίευμα του Reuters οι Συντηρητικοί εκτιμάται πως θα κερδίσουν 339 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων, αριθμό αρκετά αυξημένο από τις 317 που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του 2017, αλλά αισθητά κατώτερο από τις 359 που προβλεπόταν την 27η Νοεμβρίου. Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα The Times χθες Τρίτη.

Το Εργατικό Κόμμα εκτιμάται πως θα κερδίσει 231 έδρες, λιγότερες από τις 262 που είχε εξασφαλίσει το 2017 αλλά αρκετές περισσότερες από τις 211 που προβλεπόταν να κερδίσει τον περασμένο μήνα, κατά τα ευρήματα της έρευνας όπως αποτυπώνονται στο δημοσίευμα των Τάιμς.

Η YouGov προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα είναι τέτοια, που υπάρχει ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει τη σχετική ή την απόλυτη πλειοψηφία κανένα κόμμα. Αυτό είναι κάτι «που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε», προειδοποίησε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής πολιτικών ερευνών στο ινστιτούτο.

Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) οδεύει να καταλάβει 41 έδρες και το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών 15.

Την ίδια στιγμή, επίσης σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Focaldata εκτιμά πως η πλειοψηφία που θα κερδίσει ο Τζόνσον και οι Τόρις δεν θα ξεπερνά τις 24 έδρες. Συγκεκριμένα προβλέπει 337 έδρες για τους Τόρις, 235 για τους Εργατικούς, 41 για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και 14 για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Πηγή: Reuters, Times

Δημοφιλή