ΔΙΕΘΝΕΣ
10/12/2019 17:10 EET | Updated 10/12/2019 17:19 EET

Για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση δικαιοσύνης η παραπομπή Τραμπ

Η ανακοίνωση των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

SAUL LOEB via Getty Images

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν ότι το κατηγορητήριο για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ σε δίκη περιλαμβάνει τα παραπτώματα της κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης της δικαιοσύνης, θέτοντας τα θεμέλια για μια ψηφοφορία που θα μπορούσε να προσθέσει τον Τραμπ στη μαύρη λίστα με τους τρεις αμερικανούς προέδρους έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση στην ιστορία των ΗΠΑ. 

Το παράπτωμα της κατάχρησης εξουσίας αφορά τις πιέσεις στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διατάξει έρευνα σε βάρος του κύριου αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν για διαφθορά, ενώ το παράπτωμα της παρακώλησης της δικαιοσύνης την προσπάθειά του να ελέγξει το Κονγκρέσο. 

«Οι προσπάθειες του Τραμπ να προσελκύσει ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές του 2020 έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια και απείλησαν την ακεραιότητα των εκλογών μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέρολντ Νάντλερ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Επιτροπή Δικαιοσύνης θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα, για να αποφασίσει σχετικά με τις δύο κατηγορίες για την παραπομπή του Τραμπ. 

Αν, όπως αναμένεται, η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει το κατηγορητήριο, η διαδικασία θα μεταφερθεί στη Γερουσία, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων επί των παρόντων για την καθαίρεση του προέδρου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής κυβέρνησης, Άνταμ Σιφ (Καλιφόρνια), δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι τα αποδεικτικά στοιχεία κατά του Τραμπ είναι «συντριπτικά» και «αναμφισβήτητα».

 

Οι απαντήσεις του Τραμπ μέσω Twitter

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την παραπομπή του ως «κυνήγι μαγισσών» μέσω του αγαπημένου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter. Άλλωστε, σε αυτό, ο Τραμπ βγήκε ο πιο δημοφιλής πολιτικός για το 2019.

 

Εξαπέλυσε μάλιστα και επίθεση κατά του Νάντλερ γράφοντας ότι τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, όσο και ο υπουργός εξωτερικών της χώρας έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι δεν υπήρχε πίσεση ως προς αυτούς. 

 

 

 

 

Πηγή: HuffPost US