Ισημερινός: Τουλάχιστον 68 νεκροί κρατούμενοι από βίαιες συγκρούσεις σε φυλακή

Αιματηρή σύρραξη μεταξύ αντιπάλων συμμοριών.
via Associated Press

Τουλάχιστον 68 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν στη διάρκεια στη φυλακή Penitenciaria del Litoral του Ισημερινού το βράδυ του Σαββάτου, μετά από αιματηρές συμπλοκές μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.

via Associated Press

Το σωφρονιστικό κατάστημα, που βρίσκεται στη νότια πόλη Γκουαγιακίλ, είναι η ίδια φυλακή στην οποία σκοτώθηκαν 119 κρατούμενοι στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο χειρότερο περιστατικό βίας σε φυλακή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Η κυβέρνηση απέδωσε το νέο αιματοκύλισμα στις διαφωνίες μεταξύ συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών για τον έλεγχο των φυλακών.

via Associated Press

Το σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής τα τελευταία χρόνια λόγω του υπερπληθυσμού και των κακών συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης για τους κρατούμενους.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιγιέρμο Λάσο, κήρυξε τον Σεπτέμβριο κατάσταση έκτακτης ανάγκης 60 ημερών στο σωφρονιστικό σύστημα.

via Associated Press

Το Σάββατο, ο Λάσο κάλεσε το συνταγματικό δικαστήριο να επιτρέψει στους στρατιωτικούς να εισέλθουν στις φυλακές, αντί να παρέχουν μόνο εξωτερική ασφάλεια. Το δικαστήριο απάντησε ότι η λύση της κρίσης στις φυλακές θα απαιτήσει πολύ περισσότερα από μερικά προσωρινά έκτακτα μέτρα.