Εκτόξευση δύο πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα: Δεύτερη δοκιμή σε μια εβδομάδα

Φόβοι για κλιμάκωση.
|
Associated Press

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βλήματα που θεωρείται ότι ήταν πύραυλοι μικρού βεληνεκούς την Πέμπτη, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, λιγότερο από μία εβδομάδα αφού ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, επέβλεψε τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πολλαπλών ρουκετών και ενός πυραύλου.

Οι εκτοξεύσεις έλαβαν χώρα ενώ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, Στίβεν Μπίγκουν, βρισκόταν στη Σεούλ για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Κανγκ Κιούνγκ-γουά και τον ομόλογό του, απεσταλμένο για τα πυρηνικά, Λι Ντο-χουν.

Οι δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κατά τις 4.29 μμ (τοπική ώρα) και 4.49 μμ. από το Κουσόγκ, στα βορειοδυτικά της χώρας, με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας. Κάλυψαν αποστάσεις 420 χλμ και 270 χλμ και έφτασαν σε ύψος περίπου 50 χλμ πριν πέσουν στη θάλασσα, όπως αναφέρθηκε.

Αναλυτές είπαν πως είναι ακόμα νωρίς για να πουν με ακρίβεια τι είδους πύραυλοι ήταν. «Δεν μπορείς να ξέρεις τι πύραυλος ήταν απλά από το πόσο μακριά πέταξε» είπε ο Γιανγκ Ουκ, ερευνητής του Korea Defence and Security Forum.

Μια τέτοια εμβέλεια πιθανότατα υπερβαίνει αυτές των περισσότερων εκ των πυραύλων που εκτόξευσε το Σάββατο η Βόρεια Κορέα από την ανατολική ακτή της στον ωκεανό, αυξάνοντας απότομα τις εντάσεις σε μια περίοδο που οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε τέλμα.

«Η Βόρεια Κορέα έχει επιστρέψει στις κλασικές της τακτικές κλιμάκωσης από το παρελθόν» πρόσθεσε ο Γιανγκ. «Πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να κλιμακώνουν χρησιμοποιώντας πυραύλους μικρής εμβέλειας, κάτι που δεν θα κάνει τις ΗΠΑ να αντιδράσουν άμεσα».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα