Γιατί τα άλογα κοιμούνται όρθια

Τουλάχιστον τις περισσότερες φορές.
MarcC photographies via Getty Images

Πιθανότατα πολλοί από εσάς έχετε δει ένα άλογο να κοιμάται καθώς στέκεται στα τέσσερα άκρα του, χωρίς να χρειάζεται να κάτσει στο έδαφος ή όπου αλλού βρίσκεται. Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Η αλήθεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Conversation, είναι πως φυσικά τα άλογα μπορούν να καθίσουν και να κλείσουν τα μάτια τους, αυτό όμως δεν συμβαίνει για πολλούς λόγους.

Όλα ξεκινούν από την περίοδο που εμφανίστηκαν. Τα όμορφα τετράποδα ζούσαν ανέκαθεν σε πεδιάδες και ως εκ τούτου έπρεπε πάντα να μπορούν να βλέπουν μακριά προκειμένου να προστατευτούν από τα άλλα ζώα που θα είχαν το ρόλο του αρπακτικού.

Με τον τρόπο αυτό, μπορούσαν να ξεκουραστούν, παράλληλα όμως είχαν την δυνατότητα να τρέξουν γρήγορα αν βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι όμως όσον αφορά τη στάση των αλόγων όταν αυτά κοιμούνται είναι ο τρόπος που το κάνουν. Στα άλογα οι μύες είναι διατεταγμένοι ώστε να συνδέονται με τα νεύρα εκείνα που συνδέουν μεταξύ τους τα οστά και τους μύες. Η λειτουργία αυτή δίνει τη δυνατότητα στο ζώο να στέκεται στα τρία του πόδια και να κρατά στον αέρα το ένα ώστε να ξεκουράζεται.

Εναλλάξ μπορούν να ξεκουράζουν όλα τους τα πόδια, κάτι το οποίο έχουν ανάγκη αν σκεφτεί κανείς πως ένα άλογο μπορεί να ζυγίζει ακόμα και περισσότερα από 500 κιλά.

Βέβαια παρόλο που μπορούν να κοιμηθούν ακόμα και όρθια, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως είναι αναγκαίο να κάθονται κάθε μέρα για κάποιο τουλάχιστον διάστημα.

Κι αυτό γιατί όπως έχει επισημανθεί, τα βαθύτερα στάδια του ύπνου τους, αυτά που ο καθένας από εμάς έχει ανάγκη, καταγράφηκαν μόνο όταν τα ζώα ήταν καθιστά.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση