ΔΙΕΘΝΕΣ
09/04/2021 08:38 EEST

Ελεύθερη η οπλοφορία χωρίς άδεια στο Τενεσί των ΗΠΑ - 18 ακόμη Πολιτείες με τον ίδιο νόμο

Ο νόμος υπεγράφη τη στιγμή ο Μπάιντεν ανακοίνωνε μέτρα για τον περιορισμό των όπλων

Justin Sullivan via Getty Images
Έκθεση όπλων κατά το ετήσιο συνέδριο της ΝRA στο Τενεσί (Απρίλιος 2016)

Τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωνε ένα πρώτο πακέτο στοχευμένων μέτρων για τον περιορισμό των πυροβόλων όπλων που χρησιμοποιούνται κυρίως στις τυφλές, πολύνεκρες επιθέσεις, η Πολιτεία του Τενεσί προστίθετο στην λίστα εκείνων όπου οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να οπλοφορούν χωρίς άδεια μετά την υπογραφή σχετικού νομοσχεδίου από τον κυβερνήτη,  Μπιλ Λι. 

Σύμφωνα μετην εφημερίδα Tennessean, βάσει της νέας νομοθεσίας που τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου, οι περισσότεροι πολίτες άνω των 21 ετών που έχουν νόμιμα στην κατοχή τους όπλα θα επιτρέπεται να τα φέρουν δημόσια χωρίς να χρειάζονται άδεια. Ανάλογους νόμους έχουν περάσει άλλες 18 Πολιτείες

Ο κυβερνήτης Λι ανέφερε μέσω Twitter ότι υπέγραψε τον νόμο διότι «δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολο για τους νομοταγείς πολίτες του Τενεσί να ασκούν τα δικαιώματά τους δυνάμει της 2ης Τροπολογίας του Συντάγματος» των ΗΠΑ, ευχαριστώντας το πολιτειακό κοινοβούλιο αλλά και «την NRA» το λόμπι των όπλων, για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής.

 

Η National Rifle Association είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του νόμου. Ωστόσο οι υπηρεσίες επιβολής της τάξης στο Τενεσί πρόβαλαν αντίσταση στο κείμενο, προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε αύξηση των εγκλημάτων με τη χρήση πυροβόλων όπλων και να εκθέσει αστυνομικούς σε μεγαλύτερο κίνδυνο, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας Tennessean.

Από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, 31 γενικά επιτρέπουν την οπλοφορία («open carry») σε δημόσιους χώρους χωρίς άδεια, αν και απαγορεύεται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στην καθεμία.

Ο κυβερνήτης Λι υπέγραψε τον νόμο την ημέρα που ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε στοχευμένα μέτρα  στις ΗΠΑ. Ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε «επιδημία» τη βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

«Κάθε ημέρα σε αυτή τη χώρα, πυροβολούνται 316 άνθρωποι. Κάθε ημέρα. Εκατόν έξι πεθαίνουν κάθε ημέρα», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, αξιώνοντας το αμερικανικό Κογκρέσο να προωθήσει αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

Πηγές: Tennessean, DPA