Ηλεκτροσόκ στο Βερολίνο: "Σήμα κινδύνου" η εκλογή περιφερειάρχη του ακροδεξιού AfD στην Θουριγγία

"Πήρε" την Θουριγγία έχοντας απέναντί του υποψήφιο που στήριζαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Πώς εξηγείται η επικράτησή του, το μείζον θέμα μεταξύ "Ανατολικής" και "Δυτικής" Γερμανίας
picture alliance via Getty Images

Ως «σήμα κινδύνου για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών της Θουριγγίας και αρχηγός της κρατιδιακής οργάνωσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Γκέοργκ Μάιερ τη νίκη του υποψηφίου της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στις περιφερειακές εκλογές του Ζόνεμπεργκ και την ανάδειξή του ως πρώτου επικεφαλής περιφέρειας στη χώρα από το συγκεκριμένο κόμμα.

Δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ακροδεξιό AfD κερδίζει για πρώτη φορά κορυφαία θέση σε εκλογές. Ο Ρόμπερτ Στούλμαν, με 52,8%, επικράτησε στον β′ γύρο του αντιπάλου του, του Γιούργκεν Κέπερ (CDU), παρότι μαζί με τον υποψήφιο του CDU συντάχθηκαν όλα τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της Αριστεράς.

Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο βλέπει την επιτυχία της AfD στην περιοχή ως «ένδειξη δυσαρέσκειας». Πρέπει, δήλωσε, «να επαναπροσδιορίσουμε το πνεύμα της γερμανικής ενότητας, να πάρουμε μαζί μας τους Ανατολικογερμανούς και να μην τους δίνουμε την αίσθηση ότι τους ξεγελάμε».

Η επικεφαλής των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ εξέφρασε την ανησυχία της για το αποτέλεσμα, το οποίο χαρακτήρισε «προειδοποίηση για τα δημοκρατικά κόμματα».

Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού συμβουλίου Γιόζεφ Σούστερ δήλωσε από την πλευρά του «βαθιά συγκλονισμένος» και τόνισε ότι «είναι ένα σημείο καμπής το οποίο οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα δεν μπορούν απλώς να αποδεχτούν».

Την ίδια ώρα η AfD καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα δημοσκοπικά ρεκόρ της, με το ποσοστό της να φθάνει έως και το 20%, συχνά πάνω και από το SPD. Σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της BILD, το 30% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι για την άνοδο της ακροδεξιάς δεν ευθύνεται κάποιος συγκεκριμένα, ενώ το 29% επιρρίπτει την ευθύνη στους Πράσινους, το 13% στη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το 10% στο SPD.

«Τι σχέση έχει η εκλογή ενός περιφερειάρχη από την AfD στη Θουριγγία με εμάς εδώ στην πρωτεύουσα; Απόλυτη και καμία!», σχολιάζει το περιοδικό Der Spiegel και σημειώνει ότι η εκλογή του Ρόμπερτ Ζέσελμαν ενδεχομένως σχετίζεται με τον φόβο για τους πολλούς πρόσφυγες, για τη νομοθεσία σχετικά με τη θέρμανση και με τους Πράσινους στο σύνολό τους. «Ίσως λοιπόν να είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός που έδωσε την τελική ώθηση στον υποψήφιο της AfD», αναφέρει, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ενδεχομένως πολλοί στη Θουριγγία να μην ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος κατατάσσει την AfD ως ”σίγουρα ακροδεξιά ομάδα”».

Ως μεγαλύτερο κίνδυνο η αρθρογράφος εκτιμά το ενδεχόμενο ο νέος περιφερειάρχης του Ζόνεμπεργκ να λύσει κάποια μικρής κλίμακας τοπικά προβλήματα - «δεν θα καταργήσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ούτε θα προστατεύσει τις γυναίκες από το Ισλάμ», αναφέρει χαρακτηριστικά - και ο κόσμος να μπορεί μετά να πει «Καλός άνθρωπος, πάμε με την AfD».

Πηγή: AΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή