Ελληνική μελέτη: Το σοβαρό άσθμα πιθανότατα δεν οδηγεί σε βαριά Covid19

Και όλα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΕΠΕ για την άυξηση των κρουσμάτων το καλοκαίρι, τα μέτρα προστασίας και τα εμβόλια.
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
aydinmutlu via Getty Images

Το σοβαρό άσθμα και η χρήση των βιολογικών παραγόντων δεν φάινεται να επηρεάζει σημαντικά τη νοσηρότητα και κυρίως τη βαρύτητα της λοίμωξης από Covid19.

Αυτό συμπεραίνει ελληνική προοπτική μελέτη που έγινε σε 600 ασθενείς από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021, σε 20 μονάδες υγείας από το δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο επιστημονικό περιοδικό «Jaci in Practice ».

Όπως δήλωσε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντούβαλου «104, 9 Μυστικά Υγείας» ο καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, και επικεφαλής της ομάδας συντονισμού της μελέτης στο Νοσοκομείο «Αττικόν» Στέλιος Λουκίδης, από τους 600 αυτούς ασθενείς που συμμετείχαν, νόσησαν ελάχιστοι από κορονοϊό και κυρίως νοσηλεύτηκαν πάρα πολύ λίγοι, ενώ ένας θάνατος που σημειώθηκε, πρακτικά δεν οφειλόταν στην παρουσία άσθματος.

Άλλο στοιχείο που εντυπωσίασε τους επιστήμονες είναι ότι σε μία ανάλυση περίπου 1500 νοσηλειών από έξι πνευμονολογικές κλινικές της επικράτειας, που νοσήλευσαν κόβιντ περιστατικά σε δύο σημαντικές περιόδους (Οκτώβριος έως μέσα με τέλη Δεκεμβρίου – επικρατούσα η μετάλλαξη Δέλτα και Δεκέμβριος έως τέλη Απριλίου επικρατούσα η Όμικρον), το ποσοστό των χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων ήταν πάρα πολύ χαμηλό. «Ήταν περίπου στο 1,5% των συν νοσηροτήτων που υπήρχαν σε αυτό το μεγάλο δείγμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι χρόνιες αναπνευστικές νόσοι δεν είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για σοβαρή νόσο, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι οι άρρωστοι αυτοί επειδή έχουν μεγάλη ευαισθητοποίηση για τα συμπτώματα τους και κυρίως για τη βαρύτητα της νόσου τους, είναι πολύ περισσότερο προσεκτικοί και σαφέστατα πιο καλυμμένοι στο κομμάτι του εμβολιασμού».

Διπλάσιες νοσηλείες με το τέλος του Ιουνίου

Σχετικά με τις νοσηλείες το τρέχον διάστημα ο πρόεδρος της ΕΠΕ αναφέρει ότι έχουν μία αυξητική τάση σε σχέση με τις αρχές Ιουνίου που ήταν κατά μέσο όρο κοντά στις 100. «Ξεπερνάνε τις 200 την ημέρα, άρα έχουν διπλασιαστεί και αυτό σημαίνει ότι σίγουρα θα επηρεάσουν κατά ένα ποσοστό και τους πιο σκληρούς δείκτες, δηλαδή τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Φαίνεται ότι είναι ίσως λίγο πιο διαφορετικές στη διαχείριση τους, άρα έχουν μικρότερο χρόνο νοσηλείας και η αποδρομή της νόσου γίνεται σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στην πολύ καλή προστασία του πληθυσμού, και λόγω εμβολιασμών, αλλά και λόγω νόσησης, σαφέστατα ίσως και στην κλινική βαρύτητα, την οποία μπορεί να έχουν οι παραλλαγές που επικρατούν αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ μεταδοτικές (γεγονός που οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως άρση μέτρων, φθίνουσα ανοσία κλπ), έχουν πιο θορυβώδη συμπτωματολογία, αλλά όχι μεγάλη αλλαγή στην βαρύτητα».

Τα μέτρα και η χρήσιμη επιστροφή της μάσκας σε αεροπλάνα, πλοία, αεροδρόμια

Αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντική μείωση των μοριακών τεστ, και πολύ μεγαλύτερη παρουσία των ράπιντ και σελφ τεστ. Το ερώτημα είναι τι νόημα έχει τελικά το testing, όταν κανείς δεν απομονώνεται και όσοι νοσούν ελαφριά συνεχίζουν κανονικά τις διακοπές τους στα νησιά. Επιπλέον, φέτος δεν λειτουργούν και ξενοδοχεία καραντίνας όπως τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια. «Στη φάση αυτή δεν έχει γίνει από ό,τι γνωρίζω σχεδιασμός για ξενοδοχεία καραντίνας, πιθανότατα όμως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα υπάρχουν πολύ περισσότερα περιστατικά ειδικά σε τουριστικές περιοχές, αναγκαστικά θα παρθούν κάποια μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Μέτρα όπως είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε αεροπλάνα, πλοία, αεροδρόμια μπορεί να είναι αυτά που θα πρέπει να επανέλθουν πρώτα [...]».

Περίοδος έντονου προβληματισμού για τα εμβόλια

Με τις συνεχείς νέες παραλλαγές τελικά μάλλον συνεχίζουμε να ακολουθούμε τον κορονοϊό, αντί να τον προλαβαίνουμε, κάνοντας εμβόλιο ανά τρεις μήνες ή περιμένοντας επικαιροποιημένα εμβόλια και ελπίζοντας ότι καλύπτουν τις παραλλαγές που ολοένα προκύπτουν. Ο Καθηγητής Λουκίδης απαντά: «Είμαστε σε μία περίοδο έντονου προβληματισμού, κυρίως γιατί βασιζόμαστε αυτή τη στιγμή σε εμβολιασμούς με προηγούμενα στελέχη. Περιμένουμε επικαιροποιημένα το Σεπτέμβριο, που όμως δεν θα είναι επικαιροποιημένα, γιατί κάποια νέα παραλλαγή μπορεί να έχει εμφανιστεί. Κάτι άλλο που μας προβληματίζει είναι κατά πόσον η κυτταρική ανοσία, δηλαδή η προσπάθεια της μνήμης έχει παραμείνει ισχυρή, ή και αυτή χάνεται μέσα στο χρόνο, σε βαθμό στον οποίο δεν μπορούμε να έχουμε την προστασία που θέλουμε. Είμαστε θα έλεγα σε μία πολύ περίεργη φάση των εμβολιασμών και της αποτίμησης τους, και πρέπει να δούμε πώς η επιστήμη και η φαρμακοβιομηχανία θα απαντήσει σε αυτή την πρόκληση, το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση όμως έχουμε ξεκαθαρίσει ένα πράγμα για τα εμβόλια: ότι δεν είναι προστατευτικά σε μεγάλο βαθμό της μόλυνσης, αλλά εξακολουθούν να έχουν μία σημαντική επίδραση στη σοβαρή νόσηση, και αυτό το είδαμε στη διάρκεια της Δέλτα, διότι η τριπλή δόση ήταν κομβική για την αναχαίτιση των σοβαρών μολύνσεων σε ειδικές ομάδες, όπως ηλικιωμένοι και ευάλωτοι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ.