Ημίμετρα Ιεράς Συνόδου για τον κορονοϊό: Κλείνει τα κατηχητικά, συνεχίζει τις λειτουργίες

Βοήθειά μας...
Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Με ημίμετρα απαντά η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην έντονη κριτική που δέχεται για τους χειρισμούς της στο ζήτημα του κορονοϊού, με αφορμή κυρίως την πρόσφατη ανακοίνωσή της στην οποία υποστήριξε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με την Θεία Κοινωνία.

Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε εκ νέου την Τετάρτη και αποφάσισε τη λήψη προληπτικών (ημι)μέτρων για τις επόμενες δύο εβδομάδες τουλάχιστον, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των κατηχητικών σχολείων. Ωστόσο, οι λειτουργίες θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται κανονικά, παρά τις προειδοποιήσεις των υγειονομικών αρχών για τον μεγάλο κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας.

Η Ιερά Σύνοδος αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της ότι «τάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Στην αμέσως επόμενη πρόταση της ανακοίνωσης, όμως, «επιβεβαιώνει την απόφασή της για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Ιερών Ναών και την τέλεση σε αυτούς των ιερών ακολουθιών.

Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά την συνεδρίασή της αποφάσισε, τις δύο επόμενες εβδομάδες (11 έως και 29 Μαρτίου 2020):

- Να ανασταλεί η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, των Σχολών Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και Μελέτης Αγίας Γραφής και των άλλων συναφών δραστηριοτήτων, ως και να αναβληθούν οι διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί κατά την περίοδο αυτή, ενώ προτρέπει τους νέους να μην παρευρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί.

- Να ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκκλησιαστικών ανοικτών δομών, των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών κ.ά., και να μην επιτρέπονται επισκέψεις σε όλες τις κλειστές εκκλησιαστικές δομές των ορφανοτροφείων, των μονάδων ΑΜΕΑ, των Γηροκομείων κ.ά., όπως και να εφαρμοσθούν άμεσα τα μέτρα που αφορούν σε αυτές τις δομές, όπως έχουν ανακοινωθεί από τους δημοσίους υπευθύνους φορείς.

- Οι Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν για το κοινό, μόνο για μία ώρα ημερησίως κατά τις εργάσιμες ημέρες.

- Τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν υπό την μορφή της διανομής των πακέτων-γευμάτων και όχι της σίτισης εντός των σχετικών δομών.

- Να αναθέσει στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας την σύνταξη καταλόγου οδηγιών των απαιτουμένων μέτρων για τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Εκκλησίας και την διά των Ιερών Μητροπόλεων αποστολή τους σε αυτά προς άμεση εφαρμογή.

Η ΔΙΣ προτρέπει, τέλος, τους σεβασμιωτάτους αρχιερείς οι τοπικές εορτές να τελούνται λιτά, μόνο με την παρουσία του οικείου αρχιερέα κατά την περίοδο αυτή.

Δημοφιλή