ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/10/2020 13:22 EEST | Updated 20/10/2020 14:52 EEST

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητά ο Ν. Δένδιας από Γερμανία- Ιταλία, Ισπανία

Επιστολές προς τους ομολόγους του.

Anadolu Agency via Getty Images

Επιστολές προς τους ομολόγους του της Γερμανίας Χάικο Μάας της Ισπανίας Αράνχα Γκονζάλες Λάγια και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις οποίες επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ ζητά μάλιστα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε πρόσφατα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, το θέμα στους Eυρωπαίους ηγέτες, υπενθυμίζοντας ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. «Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ», είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται πως η Ευρώπη έχει δώσει χρόνο ως τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα για να αλλάξει στάση και να σταματήσει την επιθετική τακτική που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τι θα σήμαινε για την Τουρκία μια αναστολή της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ

Στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο κ. Δένδιας επισημαίνει προς τους ομολόγους του τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κλιμάκωση με το «Όρουτς Ρέις»: Πλησίασε το Καστελλόριζο σε απόσταση κάτω των 10 ν.μ

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει τη σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού, σχετικά με την υποχρέωση των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από κοινή θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας ζητά η Αθήνα: Διπλωματικές πρωτοβουλίες απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως η Ελλάδα ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, με επιστολή του κ. Δένδια στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι (Oliver Varhelyi).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ΥΠΕΞ σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Έντονο αμερικανικό «φλερτ» για τις νέες ελληνικές φρεγάτες

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ)