ΔΙΕΘΝΕΣ
19/10/2020 18:43 EEST

Εμβόλιο COVID-19: Πρώτο κύμα με στοιχεία από δοκιμές σε 5.000-10.000 ανθρώπους ετοιμάζει η Ρωσία

Παρά τις έντονες αμφισβητήσεις από την διεθνή επιστημονική κοινότητα, οι διαδικασίες για το εμβόλιο «Sputnik V» συνεχίζονται κανονικά.

Tatyana Makeyeva / Reuters
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού με το ρωσικό εμβόλιο "Sputnik-V", στις 12 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο. REUTERS/Tatyana Makeyeva

Τα «ενδιάμεσα» αποτελέσματα (interim results) από την δοκιμή της Ρωσίας για το εμβόλιο κατά του COVID-19, που βρίσκεται στα τελικά στάδια, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δεδομένα από 5.000 εως 10.000 συμμετέχοντες, δήλωσε (Δευτέρα 19 Οκτωβρίου) ο Ντένις Λογκούνοφ, διευθυντής στο Ινστιτούτο Gamaleya που ανέπτυξε το εμβόλιο.

Η δοκιμή του εμβολίου «Sputnik V», με τη συμμετοχή 40.000 εθελοντών, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μόσχα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν τον Νοέμβριο.

Η πρακτική που επέλεξε η Μόσχα, με προσωπική παρέμβαση Πούτιν, να παρακάμψει ουσιαστικά ορισμένα στάδια των δοκιμών προκειμένου να επισπεύσει την δοκιμή σε ανθρώπους και τελικά την παραγωγή ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, έχει δεχθεί έντονη κριτική από επιστημονικούς κύκλους στη Δύση.