Αλμπερτ Μπουρλά: «Απαραίτητη η 4η δόση» εμβολίου για τον κορονοϊό

Το παρομοίασε με ένα ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης: «Ο COVID-19 δεν θα εξαφανιστεί τα επόμενα χρόνια», δηλώνει.
Από συνάντηση του CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 10 Ιουνίου 2021. REUTERS/ Kevin Lamarque
Από συνάντηση του CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 10 Ιουνίου 2021. REUTERS/ Kevin Lamarque
Kevin Lamarque via Reuters

Ένα τέταρτο εμβόλιο (τέταρτη δόση) για τον COVID-19 θα είναι απαραίτητο για την πρόληψη μελλοντικής μόλυνσης από τον κορωνοϊό, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, καθώς η φαρμακευτική εταιρεία ετοιμάζεται να υποβάλει υποστηρικτικά στοιχεία στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

«Αυτή τη στιγμή, όπως βλέπουμε, είναι απαραίτητο ένα σχέδιο για τέταρτη (δόση)», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος Άλμπερτ Μπουρλά σε συνέντευξή του στο «Face the Nation» του CBS News.

«Η προστασία που παίρνετε από την τρίτη είναι αρκετά καλή, στην πραγματικότητα αρκετά καλή για (να αποτρέψει) νοσηλεία και θανάτους. Δεν είναι τόσο ισχυρή κατά των λοιμώξεων, αλλά επίσης δεν διαρκεί πολύ (το αποτέλεσμά της)», είπε. «Απλώς υποβάλλουμε αυτά τα δεδομένα στον FDA και μετά θα δούμε τι θα πουν και οι ειδικοί εκτός της Pfizer».

Ο Μπουρλά γνωστοποίησε ότι η Pfizer εργάζεται για τη δημιουργία ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού που θα προστατεύει τους ανθρώπους από όλες τις γνωστές παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της omicron, και που θα προσφέρει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το παρομοίασε με ένα ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο COVID-19 δεν θα εξαφανιστεί τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να ζήσουμε, να μάθουμε πώς να ζούμε με αυτό, και μπορούμε, καθώς ζούμε με πολλούς – τόσους άλλους ιούς», είπε.

Η δημιουργία ενός ετήσιου εμβολίου, πρόσθεσε, θα ήταν σαν να επιστρέφουμε στον τρόπο με τον οποίο ζούσαμε και πριν από την πανδημία.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα για την ανάπτυξη αυτού του εμβολίου είναι πολλά υποσχόμενα, είπε σε συνέντευξή του στο «Squawk Box» του CNBC, αλλά οι πληροφορίες από τις δοκιμαστικές μελέτες δεν θα είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του μήνα.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τον περασμένο μήνα διαπίστωσαν ότι οι αναμνηστικές δόσεις χάνουν μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητας μετά από τέσσερις μήνες.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Χιλής και της Σουηδίας, προσφέρουν ήδη τέταρτες δόσεις εμβολίου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και σε άλλες ομάδες.