Ένας και μοναδικός τρόπος να σώσουμε το υπόλοιπο μισό ενός ώριμου αβοκάντο πριν μαυρίσει

Κι επίσης: Πρέπει να αποθηκεύουμε το αβοκάντο στο νερό ή ούτε καν; Και τέλος, πώς επιταχύνουμε την ωρίμανσή του αν θέλουμε να το απολαύσουμε εδώ και τώρα;
Lisa5201 via Getty Images

Τι καλύτερο από ένα κρεμώδες, ώριμο αβοκάντο; Στις σαλάτες, τα σάντουιτς, το σπιτικό γουακαμόλε. Πώς όμως θα διατηρήσουμε το αβοκάντο στην ιδανική του κατάσταση, για να είναι τέλειο όταν θελήσουμε να το αξιοποιήσουμε όπως του πρέπει; Αυτό, εξαρτάται από το πόσο ώριμο είναι το αβοκάντο μας και το πότε σκοπεύουμε να το απολαύσουμε.

«Τα άγουρα, σφιχτά ή πράσινα αβοκάντο μπορεί να χρειαστούν τέσσερις έως πέντε ημέρες για να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου», προτείνει η σεφ Τζίνα Γουιτζάχα. «Κι αν έχουν ήδη ωριμάσει, μπορούμε να τα βάλουμε στο ψυγείο και να τα βγάλουμε όποτε χρειάζεται. Η αποθήκευση τους στο ψυγείο μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους», προσθέτει η ίδια.

Πώς θα καταλάβουμε ότι το αβοκάντο μας έχει ωριμάσει επαρκώς

Εάν δεν είμαστε ήδη λάτρεις-γνώστες του αβοκάντο δεν πειράζει: Η όψη του θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε πόσο ώριμο είναι.

«Αν το αβοκάντο κάνει βαθουλώματα όταν του ασκούμε σταθερή ήπια πίεση, τότε είναι ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση. Το ίδιο κι αν έχει πιο σκούρο χρώμα. Αντίθετα, τα άγουρα αβοκάντο είναι σφιχτά και έχουν έντονη πράσινη φλούδα», εξηγεί η Γουιτζάχα.

Εάν αποθηκεύσουμε άγουρα αβοκάντο στο ψυγείο, θα ωριμάσουν πολύ πιο αργά και θα διαρκέσουν περισσότερο.

Πώς να συντηρήσουμε μισό αβοκάντο

Όλοι ξέρουμε τι θα συμβεί όταν τρώμε μόνο το μισό από ένα ώριμο και νόστιμο αβοκάντο: Μόλις λίγες στιγμές αργότερα, το υπόλοιπο μισό αρχίζει να γίνεται καφέ. Κι όμως υπάρχουν κόλπα για να το διατηρήσουμε φρέσκο.

«Αν θέλoυμε να σώσουμε το άλλο μισό του πεντανόστιμου αβοκάντο μας, προκειμένου να αποτρέψουμε την οξείδωση, δεν έχουμε παρά να ραντίσουμε ελαφρά την εκτεθειμένη σάρκα με λίγο χυμό λάιμ ή λεμονιού, να καλύψουμε το αβοκάντο σφιχτά με πλαστική μεμβράνη και να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο», μας συνιστά η ειδικός.

Τελικά πρέπει όντως να αποθηκεύουμε τα αβοκάντο μας στο νερό;

Ίσως έχoυμε διαβάσει ότι η αποθήκευση των αβοκάντο, ολόκληρων ή κομμένων, μέσα στο νερό, μπορεί να τα κρατήσει φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα. Εδώ η Γουιτζάχα διαφωνεί.

«Αυτό θα επιτρέψει σε παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η λιστέρια ή η σαλμονέλα, που ενδέχεται να βρίσκονται στο εξωτερικό του καρπού, να πολλαπλασιαστούν όταν βυθιστούν στο νερό. Επομένως, το συγκεκριμένο tip αποθήκευσης μας θέτει σε κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες», προειδοποιεί η Σεφ.

Πώς θα επιταχύνουμε την ωρίμανση του αβοκάντο

Εάν θέλουμε ένα τοστ με αβοκάντο εδώ και τώρα, αλλά το αβοκάντο μας δεν είναι αρκετά ώριμο, μπορούμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία ωρίμανσης: Τοποθετούμε το αβοκάντο μας κοντά σε μερικά φρούτα ή λαχανικά που παράγουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επιταχύνει την ωρίμανση των καρπών. Ιδανικά το βάζουμε πλάι σε ένα μήλο ή μια μπανάνα μέσα σε μια καφέ σακούλα ή απλώς βάζουμε το αβοκάντο κάτω από τις μπανάνες στη φρουτιέρα.

Πώς θα επιλέξουμε το τέλειο αβοκάντο

Η επιλογή του αβοκάντο εξαρτάται απόλυτα από το πότε θέλoυμε να το φάμε.

Αν αγοράζουμε το αβοκάντο νωρίτερα, για μια εκδήλωση που σκοπεύουμε να κάνουμε, τότε επιλέγουμε άγουρα, καταπράσινα αβοκάντο τέσσερις έως πέντε ημέρες πριν το σουαρέ.

(Με πληροφορίες από simplyrecipes).