Οκτώ φρούτα και λαχανικά με φλούδα πιο ωφέλιμη και από τη σάρκα – Ποτέ ξανά στα σκουπίδια

Ένας διατρφοφικός θησαυρός κρυμμένος στη φρουτιέρα μας. Πάμε να τον ανακαλύψουμε;
0ι φλούδες είναι μια υποτιμημένη υπερτροφή, αφού περιέχουν μια ποικιλία από υγιεινές ενώσεις, που συνήθως οι άνθρωποι τις πετάμε στα σκουπίδια.
Westend61 via Getty Images
0ι φλούδες είναι μια υποτιμημένη υπερτροφή, αφού περιέχουν μια ποικιλία από υγιεινές ενώσεις, που συνήθως οι άνθρωποι τις πετάμε στα σκουπίδια.

Συνήθως σπεύδουμε να αφαιρέσουμε τη φλούδα των αγαπημένων μας φρούτων και λαχανικών, για να φτάσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στη νόστιμη, ζουμερή σάρκα. Αλλά το εξωτερικό στρώμα, σε πολλές περιπτώσεις είναι ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και φυτικών ινών.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Μισέλ Ρούθενστάιν «οι φλούδες είναι μια υποτιμημένη υπερτροφή, αφού περιέχουν μια ποικιλία από υγιεινές ενώσεις, που συνήθως οι άνθρωποι τις πετάμε στα σκουπίδια».

Βέβαια, δεν είναι όλες οι φλούδες ασφαλείς για κατανάλωση. Για παράδειγμα, η φλούδα του μάνγκο περιέχει ουρουσιόλη, την ίδια ένωση που βρίσκεται στον δηλητηριώδη κισσό και απειλεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Και σε ποιες περιπτώσεις η φλούδα είναι βρώσιμη και θρεπτική;

«Μου αρέσει να τρώω ολόκληρο το ακτινίδιο, συμπεριλαμβανομένης της φλούδας, καθώς διπλασιάζει την ποσότητα των φυτικών ινών και παρέχει επιπλέον δόσεις βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Ε και C και οι πολυφαινόλες», εξηγεί η Ρούθενστάιν.

Μάλιστα, η κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα (ΜΕ το φλούδι τους), καλύπτει όλες τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη C.

2. H ντομάτα

«H φλούδα της ντομάτας είναι πλούσια σε μια αντιοξειδωτική ουσία που είναι γνωστή ως λυκοπένιο. Το λυκοπένιο βοηθά στην ενίσχυση του κολλαγόνου και στην προστασία της επιδερμίδες μας από τις βλαβερές ακτίνες UVA,UVB, αφήνοντας το δέρμα μας πιο λείο και νεανικό», σημειώνει ο δερματολόγος Βαν Να Τσουν.

Συγκεκριμένα, η φλούδα της ντομάτας έχει 2,5 φορές περισσότερο λυκοπένιο από το εσωτερικό της.

3. Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λάιμ, τα λεμόνια

«Αν και συνήθως δεν τρώγονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορούμε να ενσωματώσουμε το ξύσμα από τις φλούδες εσπεριδοειδών σε μη αλκοολούχα ποτά και ορισμένα πιάτα», προτείνει η διατροφολόγος Κατ Γκαρσία-Μπένσον.

«Το ξύσμα πέρα από γεύση, μας προσφέρει υψηλές συγκεντρώσεις φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών, αφού περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από το εσωτερικό των εσπεριδοειδών, προάγοντας την πέψη, καθώς και την καλή λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού μας συστήματος», προσθέτει η ειδικός.

4. H πατάτα

«Η φλούδα της πατάτας αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλίου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και φωσφόρου», υπογραμμίζει η διαιτολόγος Κρίστι Άρσεναλ. «Μας παρέχει επίσης επιπλέον φυτικές ίνες, προάγοντας την καλή υγεία του εντέρου και το αίσθημα κορεσμού», συμπληρώνει η ειδικός.

Συν τοις άλλοις, η φλούδα της πατάτας διαθέτει και αντιμικροβιακές-αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας και προφυλάσσοντάς μας από τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις

5. Το καρότο

Η φλούδα του καρότου είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά όπως η βήτα-καροτίνη και άλλα ευεργετικά φυτοθρεπτικά συστατικά. Η βήτα-καροτίνη είναι ζωτικής σημασίας για την καλή όραση, το δέρμα και το ανοσοποιητικό.

Ακόμη, τα αντιοξειδωτικά που ενυπάρχουν στη φλούδα του καρότου συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων μας από βλάβες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, ακόμη και του καρκίνου.

6. To μήλο

Ανάμεσα στις διάφορες φλούδες φρούτων που θεωρούνται βρώσιμες, η φλούδα του μήλου ξεχωρίζει ως μια από τις πιο ευεργετικές. Αφενός επειδή αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, κυρίως βιταμίνης C και καλίου και αφετέρου, διότι είναι γεμάτη φυτικές, συμβάλλοντας στην καλύτερη πέψη και στη διαχείριση του βάρους μας.

Η φλούδα των σταφυλιών αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες και τα φλαβονοειδή. Αυτές οι ενώσεις καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής στο σώμα.

Ιδίως η ρεσβερατρόλη, έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της υγείας της καρδιάς και της προστασίας έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου.

8. Το καρπούζι

Τα καρπούζια έχουν έναν φλοιό γεμάτο θρεπτικά συστατικά, που είναι τόσο γλυκός, τραγανός και ευέλικτος

Ο φλοιός του καρπουζιού περιέχει κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ είναι γεμάτος φυτικές ίνες και βιταμίνες, όπως οι C και B6, σημαντικές για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η φλούδα του καρπουζιού μπορεί να αναμειχθεί σε σμούθις ή δροσερές σαλάτες. Αρκεί να τις ξεπλύνουμε σχολαστικά.

(Mε πληροφορίες από VeryWellHealth).