Πέντε μύθοι σχετικά με την ενυδάτωση που οι ειδικοί επιμένουν ότι πρέπει να γνωρίζουμε

Εάν πιστεύουμε ότι το νερό είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, μπορεί να εκπλαγούμε αν μάθουμε ότι είναι λάθος.
Κοπέλα δροσίζεται με ένα μπουκάλι παγωμένο νερό μια πολύ ζεστή μέρα.
Westend61 via Getty Images
Κοπέλα δροσίζεται με ένα μπουκάλι παγωμένο νερό μια πολύ ζεστή μέρα.
Κάτι μάλλον διασκεδαστικό: Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό — έως και 60% νερό, για την ακρίβεια. Γι′ αυτό είναι σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι εάν γυμναζόμαστε έντονα και ιδιαίτερα κατά τους πιο ζεστούς μήνες, όταν είμαστε πιο επιρρεπείς σε εφίδρωση και αφυδάτωση, κι εάν δεν αναπληρώνουμε σωστά υγρά και θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να παραμένουμε ενυδατωμένοι που μπορεί να μην έχουμε σκεφτεί, αλλά υπάρχει και πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με το ζήτημα.

Διευκρινίζουμε αυτές τις πλάνες μια για πάντα με τη βοήθεια ειδικών. Αυτοί είναι οι μύθοι για την ενυδάτωση στους οποίους πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε.

Μύθος Νο 1: Ο καφές αφυδατώνει

Πιθανότατα έχουμε ακούσει ότι ο καφές αφυδατώνει, επομένως δεν πρέπει να τον υπολογίζουμε στην πρόσληψη υγρών. Ωστόσο, αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι ψευδές. Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος της Mayo Clinic, Κάθρην Ζεράτσκι, λέει στο CNET: «Ο καφές, το τσάι ή άλλα προϊόντα με καφεΐνη δεν αφυδατώνουν απολύτως, ειδικά εάν καταναλώνονται τακτικά...».

Ο καφές είναι διουρητικός, που σημαίνει ότι αυξάνει την παραγωγή ούρων και μας κάνει να πηγαίνουμε συχνότερα στην τουαλέτα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει ο καφές να είναι η κύρια πηγή ενυδάτωσης, γι′ αυτό ας φροντίσουμε να τον εξισορροπούμε με νερό και άλλες ενυδατικές επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μύθος Νο 2: Το φαγητό δεν είναι ενυδατικό

Θα ανακουφιστούμε όταν μάθουμε ότι ένας άλλος τρόπος για να ενυδατωθούμε είναι με το φαγητό που καταναλώνουμε. Συμπεριλαμβάνοντας τρόφιμα όπως λαχανικά, σούπες και φρούτα στη διατροφή μας, μπορούμε να συμβάλουμε στις ανάγκες ενυδάτωσής μας. «Για τον μέσο άνθρωπο, η αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών – χωρίς αλάτι – μπορεί να είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της ενυδάτωσης και της συνολικής του υγείας», λέει η Ζεράτσκι.

«Ας εστιάσουμε πρώτα στο να πίνουμε άφθονο νερό κι ας προσθέσουμε ενυδατικά φρούτα και λαχανικά για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι», συνιστά η εγγεγραμμένη διαιτολόγος, Μαρίσα Μουρ. Η Ζεράτσκι συμβουλεύει να επιλέξουμε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι γεμάτη μέταλλα ή ηλεκτρολύτες. Επισημαίνει ότι μερικές από τις καλύτερες τροφές για αυτό το είδος κατανάλωσης είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φασόλια και τα όσπρια, μια ποικιλία λαχανικών - ιδίως πράσινα είδη, μεταξύ άλλων - τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φρούτα. «Αυτά παρέχουν μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο – όλοι σημαντικοί ηλεκτρολύτες», λέει.

“Ένα εκπληκτικό γεγονός που αναφέρει η Μουρ ήταν ότι χάνουμε νερό απλά αναπνέοντας και μιλώντας. «Εάν μιλάμε περισσότερο - ειδικά κατά τη διάρκεια μιας φυσικής δραστηριότητας - θα πρέπει να λαμβάνουμε περισσότερο νερό», λέει.”

Μύθος Νο 3: Δεν χρειαζόμαστε αθλητικά ποτά

Υπάρχει και χρόνος και χώρος για αθλητικά ποτά, κι αυτό εξαρτάται από το κάθε άτομο ξεχωριστά. «Οι αθλητές ή τα ενεργά άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες υψηλής έντασης και διάρκειας έκαστη άνω των 45 έως 60 λεπτών και ιδρώνουν πολύ θα ωφεληθούν από την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών», λέει η Ζεράτσκι.

Και συμπληρώνει:

«... τα αθλητικά ποτά μπορούν να βελτιώσουν το πώς αισθάνεται ένα άτομο και την απόδοσή του». Ένας άλλος τρόπος για να αναπληρώσουμε αυτούς τους υδατάνθρακες και τους ηλεκτρολύτες είναι πίνοντας (μη αλκοολούχα) ποτά ή τρώγοντας τροφές που περιέχουν αλάτι (καθώς το νάτριο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που χάνουμε όταν ιδρώνουμε) και άλλους ηλεκτρολύτες.

* Ενα αθλητικό ποτό (Sport drink) είναι κατασκευασμένο για την αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που χάνονται λόγω την εφίδρωσης κατά την διάρκεια της άσκησης. Ουσιαστικά η βασική του λειτουργία είναι η παροχή υδατανθράκων στο σώμα μας ώστε να καλύψει τα βασικά αποθέματα ενέργειας που είναι απαραίτητα κατά την διάρκεια της άσκησης. Ωστόσο όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου ποτού καθώς διάφορες προσαρμογές του σώματος δεν το επιτρέπουν.
Σύμφωνα με την βιβλιογραφία υπάρχουν 3 είδη αθλητικών ποτών:

  1. Ισοτονικά (κατά την διάρκεια της προπόνησης)
  2. Υπερτονικά (μετά την προπόνηση)
  3. Υποτονικά (πριν την προπόνηση) - ΠΗΓΗ: wecare.gr

Μύθος Νο 4: Οι ανάγκες σε υγρά είναι ίδιες για όλους

Θυμάστε την παλαιότερη συμβουλή ότι πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα; Αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Τόσο η Ζεράτσκι όσο και η Μουρ επισημαίνουν ότι οι ανάγκες μας για ενυδάτωση μπορεί να διαφέρουν καθημερινά. «Οι ανάγκες σε υγρά εξαρτώνται από το μέγεθος του σώματός μας, την κατάσταση της υγείας μας, τη δραστηριότητα, το κλίμα (συμπεριλαμβανομένου του υψομέτρου) και την ηλικία», εξηγεί η Ζεράτσκι.

Ένα εκπληκτικό γεγονός που αναφέρει η Μουρ ήταν ότι χάνουμε νερό απλά αναπνέοντας και μιλώντας. «Εάν μιλάμε περισσότερο - ειδικά κατά τη διάρκεια μιας φυσικής δραστηριότητας - θα πρέπει να λαμβάνουμε περισσότερο νερό», λέει.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το πόσα υγρά πρέπει να πίνουμε. «Οι αλλαγές στα φάρμακα, η ηλικία και οι παθήσεις που σχετίζονται με την υγεία, όπως η εγκυμοσύνη και η γαλουχία, μπορεί να επηρεάσουν το πόσο διψάμε και να απαιτήσουν περισσότερα υγρά», εξηγεί η Ζεράτσκι.

Μύθος Νο 5: Η δίψα είναι μια καλή ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να πιούμε νερό

Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, αλλά η Ζεράτσκι αναφέρει ότι οι άνθρωποι συχνά αγνοούν τις εσωτερικές «ενδείξεις» ότι διψούν και μέχρι να πιούν νερό έχουν μείνει πίσω στην ημερήσια πρόσληψη υγρών. Η Μουρ συμπληρώνει: «Μην βασίζεστε στη δίψα ως μέτρο, γιατί το αίσθημα δίψας είναι συχνά σημάδι ότι οδεύουμε προς την αφυδάτωση ή είμαστε ήδη αφυδατωμένοι».

Θα πρέπει να πίνουμε νερό νωρίς και συχνά, σύμφωνα με την Μουρ. «Αυτό σημαίνει να πίνουμε νερό πριν από μια δραστηριότητα και επίσης καθ′ όλη τη διάρκειά της», λέει, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να λάβουμε αυτό υπόψη μας, ιδιαίτερα αν γυμναζόμαστε σε ζεστά περιβάλλοντα.

Η Μουρ προτείνει επίσης καταλήγοντας να έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι που να το γεμίζουμε με νερό για να παραμένουμε ενυδατωμένοι και τέλος συμβουλεύει: «Εάν το σκέτο νερό δεν είναι το αγαπημένο μας, ας σκεφτούμε να προσθέσουμε γεύση προσθέτοντας σ′ αυτό είτε φρέσκα φρούτα, ή αγγούρι ή ένα κλαδάκι μέντας για γεύση».

ΠΗΓΗ: cnet.com