Οι θερμίδες που έχουν τα 9 πιο δημοφιλή ελληνικά και ξένα τυριά

Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρων debate για όσους αγαπούν το τυρί.
Το τυρί είναι σπάνιο να λείπει από το ελληνικό τραπέζι.
Julien Leiv via Getty Images
Το τυρί είναι σπάνιο να λείπει από το ελληνικό τραπέζι.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα τυριά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής και της κουλτούρας μας. Τι γίνεται, όμως, όσον αφορά στη θερμιδική τους αξία; Ας δούμε αναλυτικά:

Οι θερμίδες των 9 πιο γνωστών ελληνικών τυριών ανά κομμάτι και ανά 100 γραμμάρια

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα 9 πιο δημοφιλή ελληνικά τυριά και τα 9 πιο γνωστά από το εξωτερικό και θα δώσουμε πληροφορίες σχετικά με τις θερμίδες τους ανά 100 γραμμάρια και ανά κομμάτι – μερίδα.

Φέτα
Eckhardt, Sandra via Getty Images
Φέτα

Φέτα

Η φέτα είναι ίσως το πιο διάσημο ελληνικό τυρί. Έχει μοναδική γεύση και ανά 100 γραμμάρια, η φέτα περιέχει περίπου 264 θερμίδες. Ένα κομμάτι φέτας, περίπου 28 γραμμάρια, περιέχει περίπου 74 θερμίδες.

Γραβιέρα

Η γραβιέρα είναι ένα άλλο δημοφιλές ελληνικό τυρί με πλούσια γεύση. Ανά 100 γραμμάρια, μας δίνει περίπου 392 θερμίδες.

Ένα μεγάλο κομμάτι γραβιέρας, περίπου 50 γραμμάρια, περιέχει περίπου 196 θερμίδες.

Κεφαλοτύρι

Το κεφαλοτύρι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί με εντυπωσιακή γεύση και ανά 100 γραμμάρια, περιέχει περίπου 376 θερμίδες. Ένα μεγάλο κομμάτι κεφαλοτύρι, περίπου 50 γραμμάρια, περιέχει πάνω-κάτω 188 θερμίδες.

Κασέρι

Το κασέρι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τυριά στην Ελλάδα, με γεύση που ταιριάζει σε πολλά φαγητά. Ανά 100 γραμμάρια, έχει περίπου 363 θερμίδες. Ένα μεγάλο κομμάτι κασέρι, περίπου 50 γραμμάρια, περιέχει περίπου 182 θερμίδες.

Τυρί μυζήθρα

Η μυζήθρα είναι ένα ελληνικό τυρί με λεπτή, αφράτη υφή και ελαφριά γεύση. Ανά 100 γραμμάρια η μυζήθρα περιέχει περίπου 313 θερμίδες. Ένα μεγάλο κομμάτι περίπου 50 γραμμάρια, μας δίνει περίπου 157 θερμίδες.

Ανθότυρο

Το ανθότυρο είναι ένα ελαφρύ και δροσερό τυρί με ευχάριστη γεύση. Ανά 100 γραμμάρια, το ανθότυρο περιέχει περίπου 180 θερμίδες.

Ένα μεγάλο κομμάτι ανθότυρου, περίπου 50 γραμμάρια, περιέχει περίπου 86 θερμίδες.

Κρητική γραβιέρα

Η κρητική γραβιέρα είναι ένα αυθεντικό ελληνικό τυρί από την Κρήτη με πλούσια γεύση. Ανά 100 γραμμάρια, η γραβιέρα μας δίνει περίπου 391 θερμίδες. Ένα μεγάλο κομμάτι γραβιέρας, περίπου 50 γραμμάρια, περιέχει περίπου 196 θερμίδες.

Κατσικίσιο τυρί

Το κατσικίσιο τυρί είναι ένα ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από γάλα κατσικιού. Έχει έντονη γεύση και αφρώδη υφή.

Ανά 100 γραμμάρια, θα λάβουμε περίπου 364 θερμίδες. Ένα μεγάλο κομμάτι κατσικίσιου τυριού, περίπου 50 γραμμάρια, περιέχει περίπου 182 θερμίδες.

Χαλούμι

Το χαλούμι είναι ένα παραδοσιακό τυρί με μοναδική γεύση και ελαστική υφή. Ανά 100 γραμμάρια, περιέχει περίπου 315 θερμίδες. Ένα μεγάλο κομμάτι χαλουμιού, περίπου 50 γραμμάρια, μας δίνει περίπου 158 θερμίδες.

Εννέα δημοφιλή τυριά από το εξωτερικό και η θερμιδική τους αξία

Γκούντα

Το γκούντα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τυριά παγκοσμίως. Το τυρί γκούντα ανά 100 γραμμάρια, παρέχει περίπου 356 θερμίδες. Ένα μεγάλο κομμάτι περίπου 50 γραμμάρια, περιέχει περίπου 178 θερμίδες.

Έμενταλ

Το έμενταλ είναι ένα άλλο δημοφιλές τυρί που προέρχεται από το εξωτερικό και απολαμβάνεται ευρέως στην Ελλάδα. Με τη χαρακτηριστική του γεύση και την τραχύτητα, το έμενταλ αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές για σάντουιτς και τυροκομικά πιάτα.

Ανά 100 γραμμάρια, παρέχει περίπου 392 θερμίδες. Ένα μεγάλο κομμάτι έμενταλ, περίπου 50 γραμμάρια, έχει περίπου 196 θερμίδες.

Η παρμεζάνα έχει μια ευρεία γκάμα συνδυαστικών επιλογών.
ninavartanava via Getty Images
Η παρμεζάνα έχει μια ευρεία γκάμα συνδυαστικών επιλογών.

Παρμεζάνα

Η παρμεζάνα είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τυριά παγκοσμίως και δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα.

Με την έντονη γεύση και την τραχύτητα της, η παρμεζάνα προσθέτει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα σε πολλά πιάτα. Ανά 100 γραμμάρια, μας δίνει περίπου 420 θερμίδες. Ένα μεγάλο κομμάτι παρμεζάνας, περίπου 50 γραμμάρια, περιέχει περίπου 210 θερμίδες.

Μαντσέγκο

Το μαντσέγκο είναι ένα από τα πιο εκλεκτά τυριά που προέρχονται από το εξωτερικό.

Με την απαλή υφή και την ευχάριστη, γλυκιά γεύση, αποτελεί μια απόλαυση για τους λάτρεις του τυριού. Ανά 100 γραμμάρια, θα λάβουμε περίπου 357 θερμίδες. Ένα μεγάλο κομμάτι μαντσέγκο, περίπου 50 γραμμάρια, περιέχει περίπου 178 θερμίδες.

Καμαμπέρ

Το καμαμπέρ είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τυριά παγκοσμίως και αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές για τους λάτρεις του τυριού. Είναι ιδανικό για χρήση σε σάντουιτς, πίτσες και πολλά άλλα πιάτα.

Ανά 100 γραμμάρια, το καμαμπέρ παρέχει περίπου 375 θερμίδες. Ένα μεγάλο κομμάτι περίπου 50 γραμμάρια, περιέχει περίπου 188 θερμίδες.

Μοτσαρέλα

Η μοτσαρέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τυριά στον κόσμο και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Με την απαλή, κρεμώδη υφή και την ελαφριά γεύση, η μοτσαρέλα είναι ιδανική για πίτσες, παστά και πολλά άλλα πιάτα.

Ανά 100 γραμμάρια, παρέχει περίπου 280 θερμίδες. Ένα μεγάλο κομμάτι μοτσαρέλα, περίπου 50 γραμμάρια, περιέχει περίπου 140 θερμίδες.

Τσένταρ

Το τσένταρ είναι ένα πικάντικο τυρί που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη σε διάφορα φαγητά. Με την έντονη γεύση και την κρεμώδη υφή, το τσένταρ προσφέρει μια μοναδική αίσθηση στα πιάτα.

Ανά 100 γραμμάρια, μας δίνει περίπου 416 θερμίδες. Ένα μεγάλο κομμάτι τσένταρ, περίπου 50 γραμμάρια, περιέχει περίπου 208 θερμίδες.

Ροκφόρ

Το ροκφόρ είναι ένα πικάντικο τυρί με προέλευση από τη Γαλλία και αποτελεί μια από τις πιο έντονες γεύσεις στον κόσμο των τυριών. Με την αναγνωρίσιμη μυρωδιά και την πλούσια, κρεμώδη υφή του, το ροκφόρ προσφέρει μια μοναδική εμπειρία γεύσης. Ανά 100 γραμμάρια, παρέχει περίπου 369 θερμίδες.

Κομτέ

Το κομτέ είναι ένα τυρί που προέρχεται από την Ολλανδία και έχει γίνει αγαπημένο σε όλο τον κόσμο. Με τη χαρακτηριστική γεύση και την ελαφρώς αλμυρή υφή του, το κομτέ είναι ιδανικό για σάντουιτς, τυρόπιτες και πολλά άλλα πιάτα.

Ανά 100 γραμμάρια, παρέχει περίπου 354 θερμίδες. Ένα μεγάλο κομμάτι κομτέ, περίπου 50 γραμμάρια, περιέχει περίπου 177 θερμίδες.

Κάθε ένα από αυτά τα τυριά προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία που αξίζει να δοκιμάσουμε.

ΠΗΓΗ: fmh.gr