Ένας θρίαμβος, μια συντριβή και ένας κίνδυνος

Τα απόνερα των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 κρύβουν αρκετούς κινδύνους κι οφείλουμε να τα διαβούμε με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή.
Anadolu Agency via Getty Images

Η περίπου υιοθέτηση του τίτλου της 22ης Μαΐου 2023 αποτελεί το ελάχιστο κοινό σημείο μιας διπλής εκλογικής διαδικασίας. Τα απόνερα των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 κρύβουν αρκετούς κινδύνους κι οφείλουμε να τα διαβούμε με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά δικαιούνται να πανηγυρίζουν. Οι εκλογές του Ιουνίου επιβεβαίωσαν το αποτέλεσμα του Μαΐου. Είναι η πιο μεγάλη νίκη στα χρόνια της μεταπολίτευσης όσον αφορά τη διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες πολιτικού αρχηγού ιστορικά. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπέρασε κατά πολύ τον πατέρα του. Και πέρασε σε εκείνον τον αστερισμό που μπορεί να χαρακτηρίσει τον εαυτό του Ηγέτη. Έχει πλέον να αναμετρηθεί με την Ιστορία και μόνο με αυτή.

Ωστόσο, η νίκη αυτή έχει χαρακτηριστικά της αθροιστικής σοφίας του Αριστοτέλη. Ο ένας σοφός κι ενάρετος ξεπερνά τον καθένα άνθρωπο. Αλλά η σοφία κι η αρετή των επιμέρους ανθρώπων προστίθεται, ως λαός, κι είναι πάντα μεγαλύτερες από εκείνες του ενός σοφού κι ενάρετου. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, θριάμβευσε. Έχει σημαντικό έργο μπροστά του. Κι έχει να πράξει ένα έργο σε εποχές τεράστιων προκλήσεων.

Το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει πόσο λανθασμένη ήταν η επιλογή του κ. Τσίπρα να παραμείνει Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές. Η λέξη συντριβή μοιάζει πια φτωχή. Στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κάλπης έθεσε τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος. Ο τρόπος που επέλεξε να κινηθεί μη παραιτούμενος ή/και περισσότερο η πιθανή επιλογή του να παραμείνει στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τον οδηγήσει στην χλεύη της Ιστορίας ή να δημιουργήσει συνθήκες διάσπασης του κόμματος του. Μέση λύση δεν υπάρχει. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει.

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη φαίνεται να έχει ένα διαφορετικό μονοπάτι μπροστά του. Το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του δύο αναμετρήσεις. Τις δημοτικές-περιφερειακές και τις ευρωεκλογές. Λογικά θα προσπαθήσει στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 να είναι δεύτερο κόμμα. Εάν δεν τα καταφέρει είναι πολύ κοντά κι αυτό στην ταφόπλακα της Ιστορίας. Αν τα καταφέρει θα πετύχει την αναγέννηση του. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν πολύ και σκληρή δουλειά μπροστά τους. Ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Δουλειά υπερβατική, δουλειά πολιτικά καινοτόμα. Δεν κατάφερε να γίνει τώρα αξιωματική αντιπολίτευση. Ήταν αντικειμενικά δύσκολο αλλά θεωρητικά εφικτό. Ωστόσο, έχει μπροστά του δώδεκα μήνες να τα καταφέρει.

Στα υπόλοιπα κόμματα σημαντική πρέπει να θεωρείται η επίδοση του κ. Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας ανέβηκε στο κύμα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης κι ακούμπησε στις καρδιές των νέων.

Η Πλεύση Ελευθερίας παραλίγο να πληρώσει τις εσωτερικές αλλαγές και να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στη δυναμική του αποτελέσματος της 21ης Μαΐου 2023, η ΝΙΚΗ του κ. Δημητρίου Νατσιού κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή, η Ελληνική Λύση παρά τις παλινωδίες του κ. Κυριάκου Βελόπουλου κατάφερε να παραμείνει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αποτελεί επιτυχία του. Η Μέρα25 δεν τα κατάφερε αν και προσπάθησε.

Αφήσαμε για το τέλος τους Σπαρτιάτες. Οι Σπαρτιάτες είναι ένα κόμμα που ιδρύθηκε το 2017. Ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος είναι ο κ. Βασίλης Στίγκας. Τον Απρίλιο του 2019 ανακοινώθηκε η εκλογική συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο επικεφαλής των Σπαρτιατών έλαβε πανελλαδικώς 752 ψήφους. Στις εθνικές εκλογές του 2019, οι Σπαρτιάτες κατέβηκαν εκ νέου συνεργαζόμενοι με την Ένωση Κεντρώων, με τον κ. Στίγκα να λαμβάνει 35 ψήφους στην Βοιωτία. Τον Μάιο του 2023 δεν κατέβηκαν.

Έφθανε μια δήλωση του έγκλειστου κ. Ηλία Κασιδιάρη για να φθάσουν στο απίστευτο 4,68%. Είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Για πάρα πολλούς λόγους που δεν χωράνε σε αυτές τις γραμμές. Αλλά είτε κάνουμε την ανάγνωση ότι αρκετοί ψηφοφόροι διαφωνούν με την τύχη που έχει επιφυλάξει η Δικαιοσύνη κι η Πολιτεία στον κ. Κασιδιάρη άρα είναι μια έκφραση διαμαρτυρίας, είτε αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα ακραίο ή αντισυστημικό ακροατήριο το οποίο είχε κρυφτεί σε άλλα κόμματα και τώρα εκφράστηκε μέσα από τους Σπαρτιάτες άρα είναι μια ψήφος αποδοκιμασίας, οφείλουμε όλοι να εξετάσουμε με προσοχή το φαινόμενο.

Δημοφιλή