Ενας ξεχωριστός πύργος για τον φημισμένο μόδιστρο Κριστιάν Λουμπουτέν

Στην Πορτογαλία σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα Τάρεκ Σάμμα
Ο Κριστιάν Λουμπουτέν στις Κάννες τον Ιούλιο του 2021.
via Associated Press
Ο Κριστιάν Λουμπουτέν στις Κάννες τον Ιούλιο του 2021.

Διαθέτει σταυρωτά σκαλοπάτια και φώτα που αλλάζουν χρώμα. Δεν έχει καμία άλλη λειτουργία από το να προσφέρει ευχαρίστηση στο μάτι και στο μυαλό - είναι ένα μέρος για να διαβάσει κανείς, να διαλογιστεί ή να φιλοξενήσει φίλους για να πιούν ένα ποτό και να κάνουν πάρτι.

Στη γνωστή σε πολύ λίγους παραλιακή πόλη Μελίντες στην Πορτογαλία, ο αρχιτέκτονας Τάρεκ Σάμμα δημιούργησε για τον παγκοσμίου φήμης σχεδιαστή μόδας Κριστιάν Λουμπουτέν ένα αρχιτεκτόνημα που θυμίζει πύργο σερβιρίσματος σε πάρτι. Εμπνευσμένη από τα Step Wells του Ρατζαστάν και το Παρατηρητήριο Jantar Mantar, η ιδιαίτερη δομή κατασκευάστηκε μέσα σε ένα σύδεντρο πεύκων πάνω σε μια χερσόνησο που βγαίνει σε λιμνοθάλασσα ως ένας κυλινδρικός πύργος με γεωμετρικά ανοίγματα και κλίμακες που διασταυρώνονται.

Όπως η επωνυμία της υπονοεί, το «La Folie» δεν έχει άλλη χρησιμότητα παρά το να χαροποιήσει το μάτι και το μυαλό· είναι ένα μέρος για διάβασμα ή για να δεξιωθείς φίλους για ποτό ή σε πάρτι.

Το αρχιτεκτόνημα καλεί τους επισκέπτες σε ταξίδι ανακάλυψης. Αποκαλύπτεται σαν ένα λευκός κύλινδρος από τσιμέντο με ανοίγματα που τραβάνε το μάτι. Στο κέντρο του εσωτερικού, μια εστία που φωτίζει το ηλιόφως που εισέρχεται από τον οφθαλμό στην οροφή. Ανεβαίνοντας το περίτεχνο δίκτυο κλιμάκων, η ματιά ελκύεται προς το έξω αποκαλύπτοντας πανοραμική θέα του τοπίου και του ωκεανού στο βάθος. Τη νύχτα, η στοχαστική, γαλήνια ατμόσφαιρα αλλάζει χάρη στα με εναλλασσόμενα χρώματα φώτα που είναι ενσωματωμένα στους τοίχους· ροζ, μωβ και μπλε αποχρώσεις δημιουργούν υπνωτιστικό περιβάλλον, κατάλληλο για να δέχεται ο σχεδιαστής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, designboom .

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση