Πολύτιμα αποστάγματα σοφίας που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας

Και τί πάει στραβά με όσους δεν μπορούν να τα ακολουθήσουν.
A Mokhtari via Getty Images

Η σοφία ως ιδιότητα, συνήθως θεωρείται αποτέλεσμα των εμπειριών της ζωής που έρχεται με την πάροδο του χρόνου, σε μια μάλλον μεγαλύτερη ηλικία.

Αν και δεν υπάρχει μυστική συνταγή για να γίνουμε σοφότεροι, υπάρχουν σαφή μονοπάτια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να γίνουμε πιο ανόητοι, όπως το να βασίζόμαστε υπερβολικά σε πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να ξεχνάμε όλα όσα έχουν πραγματική σημασία.

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές ενδείξεις ότι είμαστε τελικά σοφοί. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι μερικά μόνο από τα κύρια πράγματα που οι σοφοί άνθρωποι, ηλικιωμένοι και νέοι, τα καταλαβαίνουν παρόλο που η πλειοψηφία δείχνει να τα αγνοεί.

Δεν προσπαθούν να αλλάξουν ό,τι δεν υπόκειται στον έλεγχό τους

«Τελικά το καλύτερο πράγμα που μπορεί κανείς να κάνει όταν βρέχει, είναι να αποδεχθεί ότι βρέχει και να το αφήσει να συμβεί», έγραψε κάποτε Αμερικανός ποιητής Χένρι Βάντσγουορθ Λονγκφέλοου.

Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που παρόλο που ξεφεύγουν κατά πολύ από τη σφαίρα επιρροής μας, μας προκαλούν άγχος και απογοήτευση, όπως για παράδειγμα το μποτιλιάρισμα στο δρόμο για τη δουλειά ή ο βροχερός καιρός σε μια πολύ ιδιαίτερη μέρα για εμάς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ανόητοι άνθρωποι νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και να τα φέρουν εκεί που επιθυμούν. Οι σοφοί από την άλλη πλευρά γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν πράγματα στη ζωή που είναι υπό τον έλεγχό μας και κάποια άλλα που είναι πέρα από αυτόν.

Η εστίαση σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε είναι αυτό που κάνει τους σοφούς ανθρώπους αποτελεσματικούς και παρόντες τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική τους ζωή.

Αναλαμβάνουν την ευθύνη

Οι σοφοί άνθρωποι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή τους και αξιοποιούν την προσωπική τους δύναμη. Δεν αφήνουν τις ανασφάλειες να τους επηρεάσουν. Πώς όμως το πετυχαίνουν αυτό;

Aπλώς γνωρίζουν ότι το να ξεπεράσεις τις ανασφάλειες σου ξεκινά με το να αγκαλιάσεις τα δυνατά σου σημεία. Όλοι έχουμε δυνατά σημεία, ακόμα κι αν δεν τα γνωρίζουμε πάντα. Όταν όμως τα συνειδητοποιήσουμε, τότε αρχίζουμε να αξιοποιούμε πραγματικά την εσωτερική μας δύναμη.

Αν και πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, όσο περισσότερο εργαζόμαστε επάνω σε αυτήν, τόσο πιο δυνατοί θα αισθανόμαστε. Άλλωστε, όλοι έχουμε μια απίστευτη ποσότητα δύναμης και δυνατοτήτων μέσα μας, απλά οι περισσότεροι από εμάς δεν την αξιοποιούμε, καθώς μας εμποδίζουν οι αμφιβολίες για τον εαυτό μας, με αποτέλεσμα να σταματάμε να κάνουμε αυτό που μας φέρνει πραγματική ευτυχία.

Οι άνθρωποι αλλάζουν και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι αυτό

Μας αρέσει η συνέπεια. Η ρουτίνα μας βοηθά να ξέρουμε τί να περιμένουμε και αυτό με τη σειρά του βοηθάει στο να κρατάμε τη ζωή μας οργανωμένη.

Ωστόσο συχνά, έχει ως αποτέλεσμα, να μεταφέρουμε την προσδοκία μας στους άλλους ανθρώπους. Κι όμως, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι κάποιος σπάνια θα μείνει εντελώς ίδιος όπως τον γνωρίσαμε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι γνωρίζουμε θα αλλάξουν δραστικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Είναι απλώς μια υπενθύμιση ότι αν το κάνουν, δεν χρειάζεται να διεξάγουμε το βιαστικό συμπέρασμα ότι η ευθύνη είναι δική μας.

Το να είναι κανείς διακριτικός είναι καλύτερο από το να είναι ειλικρινής

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ειλικρίνεια αποτελεί σημαντικό προσόν. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που συχνά μπερδεύουν την ειλικρίνεια με την σκληρότητα

Κι όμως, ο τρόπος που λέμε κάτι, ανεξάρτητα από το πόσο αληθινό είναι, έχει μεγαλύτερη σημασία. Οι άνθρωποι που θεωρούν ότι η αλήθεια θα τους θωρακίσει ή θα τους δικαιολογήσει σε κάθε περίσταση δεν είναι ειλικρινείς, είναι απλώς σκληροί.

Το να είσαι διακριτικός δεν είναι συγκατάβαση προς το άλλο άτομο. Είναι ένας τρόπος να είσαι προσεκτικός απέναντι στα συναισθήματά του.

Η αγάπη είναι πολύ διαφορετική για το κάθε άτομο

Οι άνθρωποι εκφράζουν την αγάπη με διαφορετικούς τρόπους. Η κατανόηση αυτού του πράγματος μας δίνει πολύ καλύτερη εικόνα για την αιτία που οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρονται όταν είναι ερωτευμένοι.

Δεν ξεχνάνε τους φίλους τους

Οι σοφοί άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι ο χρόνος ό,τι πιο πολύτιμο. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα πράγματα στα οποία ξοδεύουν τον χρόνο τους.

Εκτιμούν τους ανθρώπους με τους οποίους βρίσκονται συχνά. Γι′ αυτό δεν ξεχνούν ποτέ τους φίλους τους. Καθώς ανεβαίνουν στην κορυφή, θυμούνται πάντα ποιος τους βοήθησε να φτάσουν εκεί, ποιος στάθηκε δίπλα τους όταν ήταν στα πρόθυρα να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους. Και παρόλο που κάνουν διαρκώς νέους φίλους, οι σοφοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τους παλιούς.

Δεν υπάρχει πάντα συγκεκριμένο νόημα πίσω από τα πράγματα

Αν και έχουμε δώσει εξήγηση σε πολλά φαινόμενα, δεν μπορούμε να καταλαβαίνουμε τα πάντα και οι σοφοί άνθρωποι το ξέρουν αυτό. Η αναζήτηση του νοήματος αξίζει τον κόπο, αλλά δεν είναι πάντα μια αναζήτηση που οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα. Μερικές φορές τα πράγματα απλά συμβαίνουν, χωρίς πολλές εξηγήσεις.

Οι απόψεις αξίζει να εκφράζονται, όχι να γίνονται αποδεκτές από όλους

Ο καθένας έχει δικαίωμα στη δική του γνώμη. Οι σοφοί άνθρωποι ωστόσο, καταλαβαίνουν ότι ενώ δεν υπάρχει τίποτα προβληματικό στο να αρθρώνεις μια άποψη, είναι προβληματικό να περιμένεις από όλους να ασπαστούν τη γνώμη σου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραμένουμε σταθεροί σε αυτά που πιστεύουμε. Σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υποχρεώσουμε κανέναν να συμφωνήσει μαζί μας.

Οι εμπειρίες είναι πιο σημαντικές από τα υλικά πράγματα

Κάποιοι ψωνίζουν διαρκώς ό,τι πιο ανανεωμένο κυκλοφορεί στην αγορά: είτε πρόκειται για τα πιο μοδάτα παπούτσια είτε για τα πιο έξυπνα τηλέφωνα. Η απόκτηση υλικών αγαθών, πράγματι μας δίνει την ευκαιρία της ικανοποίησης. Ωστόσο, δεν διαρκεί. Μετά από λίγες μέρες, θα επανέλθουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρούμε το επόμενο πράγμα που θέλουμε να αγοράσουμε.

Αντί να εστιάζουμε στα αντικείμενα, ας προτιμήσουμε να δημιουργούμε πραγματικές συνδέσεις και να ζούμε πράγματα που έχουν νόημα για μας. Σίγουρα μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με αυτά που ήδη έχουμε.

Πηγή: hackspirit