ΔΙΕΘΝΕΣ
13/01/2022 18:37 EET

Ηνωμένο Βασίλειο: Κινέζα πράκτορας διεισδύει στο βρετανικό Κοινοβούλιο, προειδοποιεί η MI5

Η Κριστίν Τσινγκ Κούι Λι «έχει δημιουργήσει επαφές» ανάμεσα στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και νυν και επίδοξους βουλευτές.

POOL New via Reuters

Η MI5, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, εξέδωσε μια σπάνια προειδοποίηση προς τους βουλευτές ότι μία Κινέζα πράκτορας έχει διεισδύσει στο κοινοβούλιο για να παρέμβει στην πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μια ειδοποίηση από την υπηρεσία ασφαλείας ανέφερε ότι η Κριστίν Τσινγκ Κούι Λι «έχει δημιουργήσει επαφές» ανάμεσα στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) και νυν και επίδοξους βουλευτές της Βρετανίας.

Επιπλέον φέρεται να έχει δώσει δωρεές σε πολιτικούς, με χρηματοδότηση από Κινέζους υπηκόους που διαμένουν στο εξωτερικό και το Χονγκ Κονγκ.

Oι παραπάνω αποκαλύψεις πηγάζουν μετά από μια «σημαντική, μακροχρόνια» έρευνα της MI5, δήλωσαν πηγές του Whitehall στο BBC.

Η υπηρεσία ασφαλείας είπε ότι οποιοσδήποτε με τον οποίο έρχεται σε επαφή η κα Λι θα πρέπει να «έχει υπόψη του/της την σχέση της» και την «αρμοδιότητα της να προωθήσει την ατζέντα του ΚΚΚ».

Ο συντηρητικός βουλευτής και πρώην ηγέτης του κόμματος, Σερ Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, ανέφερε την ειδοποίηση στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαιώνοντας ότι είχε σταλεί με email στους βουλευτές από τον Πρόεδρο της.

Είπε ότι ήταν «ένα θέμα σοβαρής ανησυχίας», ζητώντας την απέλαση της κας Λι και απαιτώντας από την κυβέρνηση να προβεί σε ανακοίνωση στη Βουλή.

Η έκδοση ειδοποίησης για ένα άτομο είναι μια ασυνήθιστη κίνηση για την MI5.

Στο παρελθόν υπήρξαν ανησυχίες για ρωσική επιρροή στα κοινά της Βρετανίας, αλλά πλέον οι βρετανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, υποστηρίζουν ότι πλέον η πρώτη τους προτεραιότητα είναι η Κίνα.

Να σημειωθεί πως ο ισχυρισμός στην προκείμενη περίπτωση είναι παρέμβαση - κρυφή απόκτηση επιρροής - και όχι κατασκοπεία (κλοπή μυστικών).

Σύμφωνα με την προειδοποίηση, η κα. Λι ισχυρίστηκε ότι η εμπλοκή της με το Κοινοβούλιο ήταν προκειμένου «να εκπροσωπήσει τους Κινέζους του Ηνωμένου Βασιλείου και να αυξήσει τη διαφορετικότητα».

Ωστόσο, η MI5 είπε ότι η δραστηριότητα ”είχε αναληφθεί σε μυστικό συντονισμό με το Τμήμα Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου του ΚΚΚ (UFWD), με χρηματοδότηση που παρέχεται από ξένους υπηκόους που βρίσκονται στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ”.

Το UFWD φέρεται να επιδιώκει να «καλλιεργήσει σχέσεις» με «με επιρροή» για να διασφαλίσει ότι το πολιτικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ευνοϊκό για το ΚΚΚ και να αμφισβητήσει όσους εγείρουν ανησυχίες για το κόμμα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η υπηρεσία ασφαλείας είπε ότι η κα Λι είχε «εκτεταμένη εμπλοκή με άτομα σε όλο το πολιτικό φάσμα του Ηνωμένου Βασιλείου», συμπεριλαμβανομένης της διαλυμένης πλέον Διακοινοβουλευτικής Ομάδας που ονομάζεται ”Κινέζοι στη Βρετανία”.

Ωστόσο προειδοποίησαν ότι η κα. Λι «μπορεί να φιλοδοξεί να ιδρύσει APPG [κοινοβουλευτικές ομάδες] για να προωθήσει την ατζέντα του ΚΚΚ».

Πηγή: BBC