ΔΙΕΘΝΕΣ
13/01/2022 12:12 EET

Ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας βρέθηκε πρώην αξιωματικός της μυστικής αστυνομίας της Συρίας

Καταδικάστηκε από γερμανικό δικαστήριο.

picture alliance via Getty Images

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Σύριο πρώην αξιωματικό της μυστικής αστυνομίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας επειδή επέβλεπε την κακοποίηση κρατουμένων σε φυλακή κοντά στη Δαμασκό πριν μια δεκαετία.

Η ετυμηγορία την Πέμπτη στην κομβικής σημασίας δίκη αναμενόταν εναγωνίως από Σύριους που υπέστησαν κακοποίηση ή έχασαν συγγενείς στα χέρια της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κατά τη διάρκεια της πολυετούς εμφύλιας σύγκρουσης στη χώρα.

Το δικαστήριο του Κόμπλεντς αποφάνθηκε ότι ο Ανβάρ Ρασλάντ ήταν ο ανώτερος αξιωματικός υπεύθυνος για εγκαταστάσεις στη Ντούμα υπό την ονομασία Αλ Κατίμπ, ή Κλάδος 251, όπου κρατούνταν φερόμενοι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το γερμανικό n-tv καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση. Οι δικηγόροι του ζήτησαν από το δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα να απαλλάξει τον πελάτη τους, υποστηρίζοντας πως δεν είχε ποτέ βασανίσει προσωπικά κανέναν και ότι είχε αυτομολήσει στα τέλη του 2012.

Γερμανοί εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Ρασλάν επέβλεπε τον «συστηματικό και κτηνώδη βασανισμό» άνω των 4.000 κρατουμένων μεταξύ του Απριλίου του 2011 και του Σεπτεμβρίου του 2012, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

Ένας χαμηλόβαθμος αξιωματικός, ο Εγιάντ αλ Γκαρίμπ, καταδικάστηκε πέρυσι ως συνεργός σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Κόμπλεντςσε 4,5 χρόνια φυλάκιση. Και οι δύο είχαν συλληφθεί στη Γερμανία το 2019, χρόνια αφού είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα.

Με πληροφορίες από Associated Press