ΤΟ BLOG
23/06/2019 16:42 EEST | Updated 23/06/2019 16:42 EEST

Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου: Με Ωσαννά και Ροδοπέταλα στους 74 Δρόμους!

Ήταν μια ενθρόνιση που είχε βυζαντινή μεγαλοπέπρεια αλλά έκρυβε καλά την ένταση μεταξύ των αμφίρροπων δυνάμεων.

Mark Kauzlarich / Reuters

Παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων άλλων Ορθοδόξων εκκλησιών και εκπροσώπων της ελληνικής και αμερικάνικης κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι η λαμπρή ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου σηματοδοτώντας μια νέα αρχή για τη σύσφιξη των σχέσεων της Μητέρας Εκκλησίας με την Εκκλησία της Αμερικής. 

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος απόλαυσε μνημειώδους υποδοχής στους 74 δρόμους όπου βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας. Περπάτησε στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί για την περίσταση ανάμεσα στο άγημα της προεδρικής φρουράς και τα ιερόπαιδα που κρατούσαν τα συμβολικά βάια του Ωσαννά ενώ αγόρια και κορίτσια πετούσαν ροδοπέταλα στο διάβα του. Στην υποδοχή ήταν ο έχων το γενικό πρόσταγμα της ενθρόνισης Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος ο οποίος του φόρεσε τον πορφυρό μανδύα παραδίδοντάς του την ποιμαντορική ράβδο.  

ASSOCIATED PRESS

 

Η εκκλησιαστική τελετή στο λαμπρό καθεδρικό ναό ήταν αντάξια της μεγαλειώδους υποδοχής. Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος αρχιεπίσκοπος σημείωσε μεταξύ άλλων: 

«Η καρδιά μου είναι έτοιμη και σταθερή να υπηρετήσω αυτήν την Αρχιεπισκοπή και αυτό το έθνος, τα οποία θαύμαζα από την παιδική μου ηλικία και από τη διακονία μου στο Φανάρι. Στο διάβα των δεκαετιών, παρατήρησα την ανάπτυξη της Εκκλησίας εδώ, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τους δρόμους που άνοιξε. Είμαι, λοιπόν, εδώ –ο νέος Αρχιεπίσκοπός σας– για να σας ακούσω, για να διαλεχθώ μαζί σας και για να εργαστώ μαζί σας. Η προσευχή μου είναι να στέκομαι μπροστά σας και δίπλα σας, να ηγούμαι με το παράδειγμα και τις παραινέσεις μου και να σας διακονώ με πνεύμα θυσίας». 

 

ASSOCIATED PRESS

 

Ο νέος αρχιεπίσκοπος γνωρίζοντας ότι παραλαμβάνει μια αρχιεπισκοπή σε οικονομικό χάος με σοβαρές εκκρεμότητες τόσο ως προς την αποπεράτωση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν (λείπουν 40 εκατομμύρια δολάρια για την ολοκλήρωση του έργου) όσο και ως προς τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης (παρουσιάζει χρόνια ελλείμματα 18 εκατομμυρίων δολαρίων με προοπτική να βάλει λουκέτο αν δεν καλυφθούν) είπε τα εξής υπαινισσόμενος προφανώς τα πρόσφατα οικονομικά σκάνδαλα που συνέβησαν επί του προκατόχου του κ. Δημητρίου: 

«Με όλη τη σημασία της φράσης, είμαστε όλοι διάκονοι! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι διαχειριστές των πόρων των πιστών. Και αν αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα εμπόδια ταπεινά και συλλογικά, τότε είμαι βέβαιος ότι θα τα ξεπεράσουμε. Αν ο Κύριος είναι η δύναμή μας και η σωτηρία μας –η παρηγοριά μας και ο φωτισμός μας– τότε οι πιο λαμπρές μέρες μας βρίσκονται σίγουρα μπροστά μας».

Συγκλονιστικός ήταν ο λόγος του  Μητροπολίτου Γερμανίας Αυγουστίνου, αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης,  ο οποίος απευθύνθηκε προς το νέο αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο σε πρώτο πρόσωπο. Τον στόλισε με τις αρετές του τονίζοντας πως φέρει ελπίδα στην καρδιά της Νέας Υόρκης

«Η επιλογή του ονόματός σου γνωρίζουμε όλοι ότι δεν ήταν τυχαία. Ελπιδοφόρος υπήρξες ως μαθητής και σπουδαστής, Ελπιδοφόρος και ως κληρικός, Ελπιδοφόρος ως υπογραμματέας και αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Ελπιδοφόρος ως ακαδημαϊκός, Ελπιδοφόρος ως Ηγούμενος και Σχολάρχης της Χάλκης, Ελπιδοφόρος και ως Ποιμενάρχης της Προύσας. Ελπιδοφόρος έρχεσαι τώρα εδώ, στο κοινώς θεωρούμενο κέντρο του κόσμου, φέρνοντας όχι μόνο ελπίδα αλλά και βεβαιότητα. Έρχεσαι σε μία χώρα που δικαίως αποτελεί θεματοφύλακα του σύγχρονου πολιτισμού», είπε ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος, που πρόσφερε στο νέο Αρχιεπίσκοπο πατριαρχική ράβδο, δώρο του κ. Βαρθολομαίου, με την προτροπή να τη χρησιμοποιεί «μόνον ως βακτηρία και επιστηριγμός του υπέροχου ποιμνίου σου.

Μια ΕΚΚΛΗΣΙΑ οικουμενική που πορεύεται μετά λόγου κι όχι μετά φόβου, είπε. Αναφερόμενος στο πνεύμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τόνισε ότι η Ορθοδοξία είναι θρησκεία αγάπης κι όχι εκφοβισμού! Ο λόγος του εστιάστηκε στην ανάδειξη της Οικουμενικής Ορθοδοξίας!
ΑΞΙΟΣ διότι αναλαμβάνεις το Θρόνο του Μαρτυρίου
ΑΞΙΟΣ διότι απολαμβάνεις της αγάπη του Πατριάρχου
ΑΞΙΟΣ διότι απόλαυσες των ψήφων όλων των ιεραρχών που σε επέλεξαν για το θώκο.
Εξ ονόματος του Πατριάρχου σου εχγειρίζω την Πατριαρχική ράβδο μόνον ως βακτηρία και επιστηριγμός του υπέροχου ποιμνίου σου».

 

Mark Kauzlarich / Reuters
Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ.

 Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενθρόνιση έδωσε η παρουσία του υπουργού Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ – Ορθόδοξος της Αντιοχειανής Εκκλησίας- ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, επισημαίνοντας  τη σθεναρή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών παγκοσμίως και τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

 

EUROKINISSI

 

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κοσμική πλευρά της ενθρόνισης συνεχίστηκε με γεύμα στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου παρευρέθηκαν πάνω απο 1500 άτομα. 

Παράδοξη και μάλλον ανατρεπτική για την κουλτούρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου οποίος διαβεβαίωσε πως  όχι μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά “ολόκληρη η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει αταλάντευτα να παρέχει κάθε δυνατή αρωγή και στήριξη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής”. Οπως ανέφερε η επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου “έρχεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή ενότητας, συνοδικότητας, ποιότητας, διακονίας και κυρίως κοινωνικής και εθνικής προσφοράς προς την Ομογένεια και ολόκληρο τον Ελληνισμό”΄.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η Ορθοδοξία είναι πανανθρώπινη, το μήνυμά της δεν είναι μόνο για ένα Εθνος, για έναν λαό. Αλλά από την άλλη μεριά, η ιστορία και ο πολιτισμός του Ελληνισμού έχουν ταυτιστεί με την πορεία της Ορθοδοξίας”.

Στην Ελλάδα δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών, αλλά αντίθετα στο διάλογο, στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της αγάπης που αποτελούν την ουσία του μηνύματος της Ορθοδοξίας. Γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες σ’ αυτόν τον τομέα, για το διαθρησκευτικό διάλογο ειδικά στη Μέση Ανατολή και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, για το διάλογο ανάμεσα στους αρχαίους πολιτισμούς. Επίσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσφέρει “την αμέριστη υποστήριξή να καλλιεργήσει την πνευματική ζωή, τον ελληνικό πολιτισμό, με αιχμή του δόρατος την εκπαίδευση, την κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, προφανώς μέσα από το δίκτυο των ενοριών, των σχολείων και των υπόλοιπων καθιδρυμάτων της”.

Η ομιλία του Μητροπολίτου Γερανίας κ. Αυγουστίνου στο γεύμα υπήρξε δυνατή στέλνοντας μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες. Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε η φράση πως «ο μεγάλος αυτός Πατριάρχης Βαρθολομαίος  δε φοβάται παρά μόνο το Θεό,ούτε τους Ρώσους, ούτε τους Τούρκους, ούτε τους Ουκρανούς. Φοβάται μόνο το Θεό και έχει αγάπη για τον άνθρωπο”.  

Πολλοί ήταν οι ομιλητές στην τιμητική εκδήλωση για τον ενθρονισθέντα Αρχιεπίσκοπο , όπου εκπροσωπήθηκαν και άλλες ορθόδοξες εκκλησίες,παρευρέθηκαν οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ,Έλληνες διπλωμάτες, οι περιφερειάρχες Κώστας Τζιτζικώστας, Γιώργος Πατούλης, Ρένα Δούρου και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων με κορυφαίο τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Πέτρο Γαλάτουλα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλοι οι μητροπολίτες της Αμερικής αλλά και μητροπολίτες απο την Ελλάδα είχαν αφιχθεί για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, την οποία συντόνισε στα παρασκήνια ο πατριαρχικός εκπρόσωπος π. Αλεξ Καρλούτσος με τη βοήθεια του Μάρκ Αρεϊ.

Ήταν μια ενθρόνιση που είχε βυζαντινή μεγαλοπέπρεια αλλά έκρυβε καλά την ένταση μεταξύ των αμφίρροπων δυνάμεων μέσα στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής αλλά και έξω απ΄αυτήν με τη Ρωσία να υποσκάπτει την Πρωτόθρονη Εκκλησία και την Ουκρανία να τρίζει τα δόντια για το σχίσμα.

 

ASSOCIATED PRESS