Εντονη αντίδραση Δούκα για την τροπολογία που αφήνει τον Δήμο Αθηναίων εκτός Ανάπλασης

«Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων ”Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε” αλλάζει χέρια ”νύχτα”. Περνάει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση», καταγγέλλει ο δήμαρχος Αθηναίων - Τι προβλέπει η τροπολογία.
Eurokinissi

Την έντονη αντίδραση του Χάρη Δούκα έχει προκαλέσει τροπολογία, με την οποία ορίζεται εκ νέου η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και σε αυτό δεν υπάρχει ο δήμαρχος ή στέλεχος του Δήμου. Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, σε δήλωσή του, κάνει λόγο για «εκδικητική στάση της κυβέρνησης» αλλά και για προσπάθεια να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος της νέας δημοτικής αρχής και καλεί τον πρωθυπουργό να αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Η δήλωση του δημάρχου Χάρη Δούκα

«Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει. Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων ”Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που έτρεξε τον ”μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα... έργα, αλλάζει χέρια ”νύχτα”. Περνάει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση» αναφέρει, αρχικά, στη δήλωσή του ο κ. Δούκας και στη συνέχεια εξηγεί:

«Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως πρόεδρό της τον εκάστοτε δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο Δ.Σ. (3 εκ των οποίων από την παράταξή του), ενώ ο δήμαρχος υποδεικνύει και τον διευθύνοντα σύμβουλο. Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το Δ.Σ. τόσο τον δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του Δ.Σ., όσο και τα μέλη του Δ.Σ. που προέρχονται από τον δήμο.

Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της κυβέρνησης.

Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της». Και ο κ. Δούκας καταλήγει: «Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία».

Τι προβλέπει η τροπολογία για την «Ανάπλαση Α.Ε.»

Η τροπολογία με θέμα ”Επικαιροποίηση επωνυμίας και σκοπού «ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΘΗΝΑ Α.Ε.»″ που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», αφορά κυρίως στην μετατροπή της «Ανάπλαση Αθήνα Α.Ε.», σε «Ανάπλαση Α.Ε.», τον συντονισμό του σχεδιασμού της, τον προγραμματισμό, αλλά και τη διεύρυνση του σκοπού της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο 1 της τροπολογίας, συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ανάπλαση Α.Ε.» με έδρα τον Δήμο Αθηναίων, διάρκεια τα 15 έτη και η εποπτεία της ασκείται από κοινού από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον υπουργό Πολιτισμού, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Στο άρθρο 2 διευρύνεται η δυνατότητα συνεργασίας της «Ανάπλαση Α.Ε.» με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας. Το πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων για τις αναπλάσεις εξειδικεύεται και τροποποιείται με απόφαση του Δ.Σ. και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Τεχνικού Συμβουλίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο γίνεται εξαμελές και αποτελείται από πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας, που ορίζεται με απόφαση των ασκούντων τα δικαιώματα του μετόχου του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση ως πρόεδρο, από διευθύνοντα σύμβουλο επίσης εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας, που υποδεικνύεται από τον πρόεδρο και από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο ορισμός τους γίνεται με κοινή απόφαση των εποπτευόντων Υπουργείων.

Η λειτουργία της «Ανάπλαση Α.Ε.» υποβοηθείται από το Γνωμοδοτικό Τεχνικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται από οκτώ μέλη τριετούς θητείας, με κοινή απόφαση των τεσσάρων Υπουργείων και γνωμοδοτεί για θέματα σκοπού και αρμοδιοτήτων της εταιρείας.

Εντός 15 ημερών (έως 31/12/2023) συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση της «Ανάπλαση Α.Ε.», προκειμένου να προσαρμόσει το καταστατικό της.

Τα υπόλοιπα άρθρα αφορούν στο Μετοχικό Κεφάλαιο, που ανέρχεται στο ποσό των 50.000 ευρώ, διαιρεμένο σε 500 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η κάθε μία και αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ προστίθεται η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο ή το ΕΣΠΑ μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπουργείου, αφορούν ακόμη στις παρατάσεις προσωρινών αδειών λειτουργίας, προβλέψεις για τη λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. και στις παρατάσεις περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών προθεσμιών.

Απάντηση Μπακογιάννη: Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει

«Ο κ. Δούκας έπρεπε να ξέρει ότι η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει σχέση με την Πανεπιστημίου», αναφέρει ο Κώστας Μπακογιάννης σε ανάρτησή του στο facebook, απαντώντας στον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

Ο Κώστας Μπακογιάννης κάνει λόγο για «άθλια και χυδαία υπονοούμενα», τα οποία αφήνουν κάποιοι.

Κασσελάκης: «Oταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας»

«Οταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της», σχολιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την τροπολογία για την «Ανάπλαση ΑΕ» που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «όσο ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του προέδρου της δημοτικής εταιρείας ”Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ”. Τώρα που δεν είναι, ο Κ. Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής». «Διαβάστε την ανάρτηση του νέου δημάρχου Χάρη Δούκα και θα καταλάβετε τους λόγους», προσθέτει ο κ. Κασσελάκης συνοδεύοντας την ανάρτησή του με τη σχετική ανακοίνωση του κ. Δούκα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «η νέα δημοτική αρχή είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρούσε σε διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του κ. Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου και για άλλους ”περιπάτους” με οσμή σκανδάλου». Σχολιάζει κατόπιν αυτών πως «όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της».

Ανδρουλάκης: «Πρόκειται για κατήφορο της κυβέρνησης επειδή ηττήθηκε ο ανιψιός τού πρωθυπουργού»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με παρέμβασή του στη Ολομέλεια της Βουλής, κατήγγειλε την κυβέρνηση για την τροπολογία με την οποία αλλάζει τη διοίκηση της εταιρείας Ανάπλαση ΑΕ που ασχολείται με έργα στον Δήμο της Αθήνας, αποκλείοντας τόσο τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, όσο και εκπρόσωπο του Δήμου και κάλεσε τη κυβέρνηση να την αποσύρει.

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε πως πρόκειται για ντροπιαστική και προσβλητική τροπολογία η οποία είναι δείγμα της νοοτροπίας της κυβέρνησης απέναντι στη τοπική αυτοδιοίκηση και συνιστά ασέβεια στη πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία των Αθηναίων πολιτών.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον Φεβρουάριο του 2020, λίγες εβδομάδες αφότου είχε αναλάβει ο Κώστας Μπακογιάννης, η κυβέρνηση με νομοθετική παρέμβαση τον καθιστούσε πρόεδρο της Ανάπλασης ΑΕ με την αρμοδιότητα να διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο και το διοικητικό συμβούλιο και τώρα με τη νέα τροπολογία τα αναιρεί επειδή ο κ. Μπακογιάννης έχασε στις εκλογές.

«Πρόκειται για κατήφορο της κυβέρνησης επειδή ηττήθηκε ο ανιψιός τού πρωθυπουργού. Σεβαστείτε την ετυμηγορία του λαού. Επειδή δεν έχει ”μπάρμπα στη Κορώνη” και το Μαξίμου ο Χάρης Δούκας, προχωράτε στην τροπολογία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης και τόνισε: «Γιατί; Το φοβάστε; Τη δέσμευση του κ. Δούκα ότι θα γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην εταιρεία Ανάπλαση ΑΕ»;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέθεσε ότι δεν περίμενε τη συγκεκριμένη τροπολογία για να γίνει σαφής η στάση της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι υπουργοί της από την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών είχαν δηλώσει πως πρέπει να εκλεγούν υποψήφιοι της ΝΔ για να συνεργαστούν με την κυβέρνηση.

Ακολούθησε έντονος διάλογος κι αντιπαράθεση με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη. Όπως είπε ο κ. Βορίδης, ο κ. Ανδρουλάκης «ήταν λάβρος στην παρέμβασή του» και «απέδωσε σκοπιμότητα στη κυβέρνηση». «Θα είχε βάση αυτό το επιχείρημα σας αν δεν άλλαζε το πεδίο δράσης της εταιρείας» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε: «Παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο τον Μάρτιο του 2022 νομοθετική πρωτοβουλία για όλες τις αναπλάσεις που προέβλεπε η εταιρεία να γίνει όχημα για αναπλάσεις σε όλη τη χώρα. Και έρχεται σήμερα και τι αλλάζει: Στο σύνολο της επικράτειας η δράση της εταιρείας».

Στην ανταπάντησή του ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η ενέργεια της κυβέρνησης περιφρονεί τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ΚΕΔΕ κι αντέτεινε ότι τώρα στον Δήμο Αθηναίων εκτελούνται έργα 45 εκατ. ευρώ. Συνέδεσε γενικότερα την πρωτοβουλία της κυβέρνησης με τις παρεμβάσεις στην ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές και την «ασπίδα στον κ. Καραμανλή», όπως σημείωσε και υπογράμμισε: «Σκοπός σας είναι να διατηρήσετε τα πελατειακά σας δίκτυα. Όλα δικά σας τα θέλετε».

Ο Μάκης Βορίδης αντέτεινε πως αν το θέμα είναι η συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων ή μέλους της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ. της εταιρείας μπορεί να εξεταστεί. «Στο επόμενο νομοσχέδιο θα συζητηθεί η τροπολογία και θα το λάβουν υπόψη οι υπουργοί», σημείωσε.

(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Δημοφιλή