Μυστηριώδη ραδιοκύματα από το Διάστημα: Θεωρίες για πιθανή εξωγήινη προέλευση

Δεύτερος εντοπισμός τέτοιου φαινομένου στην ιστορία
DamienGeso via Getty Images

Θεωρίες περί εντοπισμού πιθανών ιχνών εξωγήινων πολιτισμών πυροδότησε η είδηση νέου εντοπισμού επαναλαμβανόμενης ταχείας εκπομπής ραδιοκυμάτων (FRB), από τα βάθη του Διαστήματος: Πρόκειται για τη δεύτερη καταγραφή τέτοιου τύπου στην ιστορία, παρέχοντας νέα στοιχεία για το εν λόγω αινιγματικό φαινόμενο.

Το επαναλαμβανόμενο FRB είναι μία από 13 νέες εκπομπές που εντοπίστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες από το Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME), ένα ραδιοτηλεσκόπιο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC), του Πανεπιστημίου ΜακΓκίλ, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής Perimeter και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας του Καναδά.

Οι ανακαλύψεις περιγράφονται σε δύο επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο Nature και παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Αστρονόμων στο Σιάτλ. «Μέχρι τώρα, υπήρχε μόνο ένα γνωστό επαναλαμβανόμενο FRB. Το να ξέρουμε ότι υπάρχει και άλλο υποδεικνύει πως θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα εκεί έξω. Και με περισσότερες επαναλήψεις και πηγές διαθέσιμες προς μελέτη, ίσως να φτάσουμε στο σημείο να κατανοήσουμε αυτούς τους κοσμικούς γρίφους- από πού προέρχονται και τι τα προκαλεί» είπε η Ίνγκριντ Στερς, μέλος της ομάδας του CHIME και αστροφυσικός στο UBC, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Η μελέτη των FRB είναι δύσκολη επειδή είναι σπάνια και κυρίως είναι μεμονωμένα. Η συγκεκριμένη επαναλαμβανόμενη εκπομπή ήταν μία από 13 που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο δοκιμών το καλοκαίρι του 2018.

Γενικότερα μιλώντας, η προέλευση των ραδιοκυμάτων αυτών είναι άγνωστη, και κάποιοι επιστήμονες λένε ότι προέρχονται από ισχυρά αστροφυσικά φαινόμενα, πολλά έτη φωτός έξω από τον γαλαξία μας (μαύρες τρύπες, αστέρες νετρονίων κ.α.). Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να αποτελούν ίχνος και απόδειξη προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών.

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία που εντοπίζεται επαναλαμβανόμενο FRB. Η πρώτη, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, ήταν το 2015, από το ραδιοτηλεσκόπιο στο Αρεσίμπο του Πουέρτο Ρίκο, λίγα μόλις χρόνια μετά τον αρχικό – κατά λάθος- εντοπισμό των FRB το 2007, όταν είχε εντοπιστεί μια τέτοια εκπομπή σε δεδομένα που είχαν συλλεγεί το 2001.

Το 2017, ο καθηγητής Άβι Λεμπ (Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ- Σμιθσόνιαν) και ο Μάνασβι Λίνγκαμ, επίσης του Χάρβαρντ, είχαν παρουσιάσει τη θεωρία πως τα FRB μπορεί να προέρχονται από γιγαντιαίες κατασκευές εξωγήινης τεχνολογίας: Αντί για τηλεπικοινωνίες, τέτοιου είδους κατασκευές πιθανώς να χρησιμοποιούνταν για την κίνηση κολοσσιαίων διαστημοπλοίων, με φως ή ραδιοκύματα να χτυπούν πάνω σε γιγαντιαία «πανιά», παρέχοντας προώθηση στα σκάφη.

Δημοφιλή