Εντός της κυπριακής ΑΟΖ πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Μπαρμπαρός"

Η Ουάσινγκτον προτρέπει την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις.
"Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά"
"Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά"
marine finder

Ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου πλέει το το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», που απέπλευσε από το λιμάνι των Όλμων το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, το σκάφος έπλεε με ταχύτητα 4,9 κόμβων εντός κυπριακής ΑΟΖ.

Σε αντίθεση με τη NAVTEX που εξέδωσε για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία αυτή τη φορά υλοποιεί τις απειλές της και έστειλε το «Μπαρμπαρός» για νέα εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει και βοηθητικό σκάφος, ενώ σύμφωνα με την εκδοθείσα NAVTEX, οι σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, με αντι-NAVTEX, το ΚΣΕΔ προειδοποιεί τους ναυτιλλομένους για τις παράνομες πράξεις του «Μπαρμπαρός».

Παρέμβαση των ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δημοφιλή