ΔΙΕΘΝΕΣ
01/08/2019 16:15 EEST | Updated 01/08/2019 16:17 EEST

ΗΠΑ: Άνδρας ελευθερώθηκε μετά από 21 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε

Ο μάρτυρας «κλειδί» στην υπόθεση ομολόγησε ότι εκείνος διέπραξε την δολοφονία.

John Miller/ Instagram

Ένας άνδρας στην Πενσιλβανία στις ΗΠΑ, αφέθηκε ελεύθερος την Τετάρτη, μετά από 21 ολόκληρα χρόνια πίσω από τις μπάρες της φυλακής, για ένα έγκλημα το οποίο δεν διέπραξε. Ο μάρτυρας «κλειδί» στην υπόθεση ομολόγησε ότι εκείνος διέπραξε την δολοφονία.

Ο Τζον Μίλερ, βγήκε από την φυλακή, ελεύθερος άνδρας πλέον, αφότου οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να δικαστεί ξανά υποστηριζόμενοι ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να τον συνδέουν με το έγκλημα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που μετά από 21 χρόνια αποδείχτηκε η αθωότητά μου», λέει ο Μίλερ σε γραπτή δήλωσή του. «Επιτέλους πάω σπίτι στην οικογένειά μου. Είμαι συγκλονισμένος, ενθουσιασμένος και πολύ ευτυχισμένος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απελευθέρωσή του οφείλεται στους δικηγόρους του οι οποίοι για χρόνια υποστήριζαν την αθωότητα του.

«Δεν ξέρω τι θα είχα κάνει χωρίς αυτούς».

Το έγκλημα που του στέρησε την ελευθερία του

Ο Μίλερ καταδικάστηκε το 1997 για την δολοφονία του Άντονι Μούλεν τον Οκτώβριο του 1996 κατά την διάρκεια μιας απόπειρας ληστείας έξω από το κεντρικό σταθμό 30th Street Station, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.

Κάποιος πυροβόλησε τον Μούλεν μέχρι θανάτου και ο Τζον Μίλερ καταδικάστηκε για δολοφονία δεύτερου βαθμού.

Ο μάρτυρας που τοποθέτησε τον Μίλερ στην σκηνή του εγκλήματος και τον αναγνώρισε ως τον δολοφόνο, ήταν ο Ντέιβιντ Γουίλιαμς ώστε να έχει ευνοϊκότερη δικαστική μεταχείριση σε μια άλλη υπόθεση.

Ωστόσο, ο Γουίλιαμς έχει ομολογήσει ότι είναι ο ίδιος ο δολοφόνος πάνω από μια δεκαετία, πριν καν την προκαταρκτική ακρόαση του Μίλερ και ποτέ δεν έγινε δεχτή η ομολογία του. 

Μάλιστα έγραψε και έστειλε γράμμα στην μητέρα του Μίλερ όπου παραδεχόταν την δολοφονία.

«Δεν μπορώ να ζήσω με αυτό στη συνείδησή μου, ο γιος σου δεν είχε καμία σχέση με το έγκλημα, δεν ήταν καν εκεί», γράφει, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος του Μίλερ κατέθεσε πάνω από 10 αιτήσεις για αποφυλάκιση, αλλά απορρίφθηκαν όλες. Η νομική ομάδα του Μίλερ ανέλαβε την υπόθεση πριν 8 χρόνια και βρήκαν στοιχεία που προηγουμένως δεν είχαν αποκαλυφθεί.

Στις 1 Ιουλίου ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την απελευθέρωση του Μίλερ που πέρασε 21 χρόνια στην φυλακή, παρά την πραγματική ομολογία του δολοφόνου εδώ και μια δεκαετία.

 πηγή: CNN