ΔΙΕΘΝΕΣ
03/12/2020 07:12 EET

ΗΠΑ: Ρεκόρ με γέννηση βρέφους από έμβρυο 27 ετών

Καταψύχθηκε όταν η μητέρα του ήταν ενός έτους ενώ το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η αδερφή της!

Facebook/Haleigh Crabtree Photography

Η γλυκύτατη Μόλι Γκίμπσον γεννήθηκε τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους όμως ήταν «στα σκαριά» εδώ και 27 χρόνια.

Το έμβρυο του νεογέννητου μωρού καταψύχθηκε τον Οκτώβριο του μακρινού 1992 και παρέμεινε σε αυτή την κατάσταση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η Τίνα και ο Μπεν Γκίμπσον από το Τενεσί υιοθέτησαν το παγωμένο έμβρυο.

Πιστεύεται ότι η Μόλι έχει δημιουργήσει ένα νέο ρεκόρ γέννησης εμβρύου που παρέμενε τόσα χρόνια κατεψυγμένο.

Το ακόμη πιο απίστευτο είναι ότι κάτοχος του προηγούμενου ρεκόρ ήταν η μεγαλύτερη αδερφή της, Εμμα!

Facebook/Haleigh Crabtree Photography

 

«Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συμβαίνει» δήλωσε περιχαρής η μητέρα τους.

Η οικογένεια από το Τενεσί των ΗΠΑ πάλευε για χρόνια με τα προβλήματα γονιμότητας ώσπου ήρθε σε επαφή με το Εθνικό Κέντρο Δωρεάς Εμβρύου (NEDC), έναν χριστιανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο Νοξβιλ που αποθηκεύει κατεψυγμένα έμβρυα, τα οποία άνθρωποι σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης αποφάσισαν να μην τα χρησιμοποιήσουν και επέλεξαν να τα δωρίσουν αντ ’αυτού.

Οικογένειες όπως αυτή των Γκίμπσον μπορούν στη συνέχεια να υιοθετήσουν ένα από τα αχρησιμοποίητα έμβρυα και να γεννήσουν ένα παιδί που δεν σχετίζεται γενετικά με αυτούς. Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο κατεψυγμένα ανθρώπινα έμβρυα που είναι αποθηκευμένα στις ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με το NEDC.

Ο Μαρκ Μέλινγκερ, διευθυντής μάρκετινγκ και ανάπτυξης του NEDC, δήλωσε ότι η εμπειρία αυτή είναι συνηθισμένη για οικογένειες που αναζητούν δωρεές εμβρύων.

«Θα έλεγα ότι πιθανώς το 95% αντιμετωπίζει κάποιο είδος στειρότητας», εξήγησε. «Αισθανόμαστε τιμή που κάνουμε αυτό το έργο και που βοηθάμε αυτά τα ζευγάρια να δημιουργούν οικογένειες» τόνισε.

Το πρόβλημα με την γονιμότητα ήταν «το πιο δύσκολο πράγμα που έχω αντιμετωπίσει ποτέ», είχε γράψει η Τίνα Γκίμπσον σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο του NEDC, μετά τη γέννηση της πρώτης κόρης της, Εμμα. «Τώρα που είμαι στην άλλη πλευρά, βλέπω πόσο αυτά τα χρόνια με διαμόρφωσαν ως μητέρα».

Το NEDC ιδρύθηκε πριν από 17 χρόνια και έχει διευκολύνει περισσότερες από 1.000 υιοθεσίες και γεννήσεις εμβρύων, πραγματοποιώντας τώρα περίπου 200 μεταφορές κάθε χρόνο.

Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτήν της παραδοσιακής υιοθεσίας. Τα ζευγάρια μπορούν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν μια «κλειστή» υιοθέτηση εμβρύου ή μια «ανοιχτή» - επιτρέποντας κάποια μορφή επαφής με την οικογένεια που κάνει τη δωρέα.

Αυτή η επαφή μπορεί να είναι δύο e-mail κάθε χρόνο ή ακόμη και σχέση σχεδόν συγγενική, ανέφερε ο Μέλινγκερ.

Τα παιδιά των Γκίμπσον, η Μόλι και η Εμμα ​​(που γεννήθηκε το 2017), είναι γενετικά αδέλφια. Και τα δύο έμβρυα δωρίστηκαν και καταψύχθηκαν μαζί το 1992, όταν η Τίνα Γκίμπσον ήταν περίπου ενός έτους. Σύμφωνα με το NEDC, το 24χρονο έμβρυο της Εμμα κατείχε το ρεκόρ του πιο παλιού εμβρύου που γεννήθηκε, μέχρι που ήρθε στο κόσμο η αδερφή της με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

«Κάθε μέρα, ο σύζυγός μου και εγώ μιλάμε γι ’αυτό και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι έχουν πλέον δύο παιδιά», είπε η Τίνα Γκίμπσον.

(με πληροφορίες από BBC, CNN)