ΗΠΑ: Τα σχολεία ανοίγουν, οι ανησυχίες ότι τα παιδιά μεταδίδουν κορονοϊό αυξάνονται

Νέα στοιχεία, ανησυχητικό φθινόπωρο σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
picture alliance via Getty Images

Οι μαθητές των ΗΠΑ επιστρέφουν τόσο στις τάξεις όσο και στα διαδικτυακά μαθήματα εν μέσω του δεύτερου κύματους κορονοϊού, ενώ τα ποσοστά κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς και οικογένειες μαθητών έχουν αυξηθεί. Όλα αυτά την ίδια περίοδο που όλο και περισσότερες έρευνες καταγράφουν ότι τα παιδιά μπορούν εξίσου να μεταδώσουν τον ιό σε τρίτους, όπως οι ενήλικες.

Πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά που έχουν κορονοϊό είναι ήπια, αλλά μπορούν να τον μεταδώσουν πολύ εύκολα.

«Αντίθετα με αυτά που πιστεύαμε μέχρι πρότινος, τα παιδιά δεν γλιτώνουν από αυτήν την πανδημία», δήλωσε ο Δρ. Αλέσιο Φασάνο, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ανοσολογίας και Βιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και συγγραφέας μιας νέας μελέτης.

Τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα έχουν βάλει στο τραπέζι όλα τα πλάνα για να ανοίξουν ξανά, όχι μόνο με διαδικτυακά μαθήματα, αλλά και διά ζώσης. Η ερώτηση είναι εάν το άνοιγμα των σχολείων με αυστηρά μέτρα αξίζει τον κίνδυνο για μαθητές, οικογένειες και εκπαιδευτικούς, δεδομένου ότι η παραμονή κλειστών σχολείων ενδέχεται να βλάψει την ακαδημαϊκή πρόοδο, την κοινωνία, αλλά και την ψυχική υγεία.

Στην έρευνά του, ο κ. Φασάνο και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν το πόσο εύκολα τα παιδιά ηλικίας 11-17 ετών μπορούν να διασπείρουν τον ιό.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Pediatrics, αφορούσε 192 συμμετέχοντες ηλικίας 0-22 ετών που παρατηρήθηκαν σε κλινικές επείγουσας φροντίδας για ύποπτα κρούσματα COVID-19. Σαράντα εννέα - το ένα τέταρτο του συνόλου - ήταν θετικά στον ιό. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά μπορούν να φέρουν υψηλό ιικό φορτίο.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ενημέρωσε την Τετάρτη τις κατευθυντήριες γραμμές της, αναφέροντας «ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν και να εξαπλωθούν λοιμώξεις, ενώ αυτά τα 10 ετών και άνω μπορούν να την διαδώσουν τόσο αποτελεσματικά όσο οι ενήλικες».

Μια μελέτη από ερευνητές στη Νότια Κορέα τον περασμένο μήνα έδειξε ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 19 ετών μετέδιδαν τον κορονοϊό πιο συχνά από τους ενήλικες - ένα ζήτημα που αφορά άμεσα το άνοιγμα των σχολείων από Σεπτέμβριο. Σημειώνεται, ότι από το Σάββατο στην Ελλάδα βρίσκεται διασωληνωμένη μια κοπέλα 17 ετών.

Πηγή: Reuters