ΔΙΕΘΝΕΣ
09/09/2021 22:45 EEST

ΗΠΑ: Το Υπ. Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνυση κατά του Τέξας για τις αμβλώσεις

Ο Γενικός Εισαγγελέας συνεχίζει τις νομικές ενέργειες εναντίον μιας από τις πιο ακραίες απαγορεύσεις αμβλώσεων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε μύνηση κατά της πολιτείας του Τέξας ύστερα από την έγκριση της νομοθεσίας που καθιστά σχεδόν απαγορευτική την άμβλωση στην Πολιτεία αυτήν, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Εισαγγελέας, Μέρικ Γκάρλαντ.

″Σήμερα, μετά από μία προσεκτική αξιολόγηση των γεγονότων και του νόμου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνυση κατά της πολιτείας του Τέξας”, δήλωσε ο Γκάρλαντ.

Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υπογράφηκε από τον κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ τον Μάιο. Ο “S.B. 8” απαγορεύει τις αμβλώσεις σε ένα στάδιο που πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες.

Στις αρχές αυτού του μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε να τεθεί σε ισχύ ο νόμος του Τέξας. Ο νόμος δίνει επίσης κίνητρα στους πολίτες να μηνύσουν οποιονδήποτε «βοηθά ή συνδράμει» άτομα που αναζητούν άμβλωση στην Πολιτεία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε την απόφαση ”μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα συνταγματικά δικαιώματα των γυναικών”.

Η καταγγελία του Υπ. Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ο νόμος του Τέξας θεσπίστηκε ”αποτελεί απροκάλυπτη αψήφιση του Συντάγματος”.

″Ο νόμος απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις προ βιωσιμότητας, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ή αιμομιξίας”, αναφέρει η μήνυση. ”Απαγορεύει επίσης κάθε προσπάθεια βοήθειας-ή, πράγματι, οποιαδήποτε πρόθεση βοήθειας- σε γιατρούς που παρέχουν προφυλακτικές αμβλώσεις και στις γυναίκες που ασκούν το δικαίωμά τους να αναζητήσουν άμβλωση.”

Η αγωγή στοχεύει επίσης στο πρόγραμμα κινήτρων του Τέξας για όσους ιδιώτες προτίθενται να μηνύσουν όσους ζητούν άμβλωση.

«Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να συνειδητοποιήσει κανείς τη ζημιά που θα προκληθεί στην κοινωνία μας εφόσον οι πολιτείες εφαρμόσουν νόμους στους οποίους οποιοςδήποτε ιδιώτης θα μπορεί να παραβιάσει τα συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα του άλλου με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Γκάρλαντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.