ΔΙΕΘΝΕΣ
22/03/2019 17:37 EET | Updated 22/03/2019 17:37 EET

Επανάσταση: Ερευνητές θεράπευσαν τον αλκοολισμό σε πειραματόζωα

Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

BSIP via Getty Images

Σε μια συναρπαστική ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου Scripps, οι οποίοι κατάφεραν να θεραπεύσουν τον αλκοολισμό από πειραματόζωα με μια μέθοδο που διαρκεί περίπου όσο το ανοιγόκλεισμα των ματιών.

Με ακτίνες λέιζερ σε συγκεκριμένους νευρώνες του εγκεφάλου τους, τα ποντίκια του εργαστηρίου απαλλάχθηκαν άμεσα από την εξάρτησή τους από το ποτό, την οποία τους είχαν προκαλέσει οι ερευνητές στο πλαίσιο της δοκιμαστικής μελέτης.

Μόλις, όμως, τα λέιζερ απενεργοποιήθηκαν, τα συμπτώματα του εθισμού επέστρεψαν.

Οι ερευνητές εντόπισαν έναν «συγκεκριμένο νευρωνικό πληθυσμό σε μια βαθιά περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιείται κατά την απόσυρση αλκοόλ και ο οποίος ελέγχει την κατανάλωση οινοπνεύματος», δήλωσε ο Ολιβερ Τζορτζ, αναπληρωτής καθηγητής στη Scripps Research.

Ενώ η ιδέα του «πειράγματος» εγκεφάλων με λέιζερ για να αλλάξει η λειτουργία τους θα μπορούσε να έχει ανησυχητικές συνέπειες για τον έλεγχο του νου στο μέλλον, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες πριν η μέθοδος αυτή μπορεί να δοκιμαστεί στον άνθρωπο και τουλάχιστον 30 χρόνια μέχρι να τοποθετηθούν εμφυτεύματα στον εγκέφαλο των αλκοολικών.

Πηγή: RT