ΔΙΕΘΝΕΣ
27/03/2018 13:59 EEST

Επέζησε του Ολοκαυτώματος για να βρει τον πιο φρικτό θάνατο το 2018

Οι Αρχές κάνουν λόγο για έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα

THOMAS SAMSON via Getty Images

Η 85χρονη Mireille Knoll, Εβραία, που ως παιδί είχε επιζήσει του Ολοκαυτώματος, δολοφονήθηκε στο Παρίσι και οι Αρχές κάνουν λόγο για έγκλημα μίσους. 

Η σορός της άτυχης γυναίκας βρέθηκε μέσα στο διαμέρισμά της την περασμένη Παρασκευή. Είχε δεχτεί πολλαπλές μαχαιριές και ήταν και μερικώς καμμένη, αφότου οι δράστες προσπάθησαν να βάλουν και φωτιά στο διαμέρισμα. 

Ο εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε ότι η Knoll δολοφονήθηκε εξαιτίας «της ιδιότητάς της, αληθινής ή υποτιθέμενης ως μέλους μιας συγκεκριμένης θρησκείας», εννοώντας ότι στοχοποιήθηκε επειδή ήταν Εβραία. 

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η μητέρα του θύματος, την περίοδο του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, κατάφερε να μην έχει την τύχη των υπολοίπων Εβραίων της πόλης, επειδή κατείχε βραζιλιάνικο διαβατήριο και μπόρεσε να διαφύγει, μαζί με τα παιδιά της. 

Ο Francis Kalifat, επικεφαλής του Συμβουλίου των Εβραϊκών Ινστιτούτων της Γαλλίας, δήλωσε αναφορικά με το έγκλημα: «Είναι κάτι που μας κάνει να νιώθουμε απαίσια. Ξέφυγε από τον αντισημιτισμό των Ναζί, αλλά τελικά το πεπρωμένο της την ακολούθησε, αφού δολοφονήθηκε εξαιτίας του σημερινού αντισημιτισμού». 

Μέχρι τη Δευτέρα, δύο νέοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη δολοφονία της 85χρονης. Και οι δύο πολύ μικροί, διανύουν τη δεκαετία των 20. Ένας από τους δύο, μάλιστα, ήταν και γείτονας της Mireille Knoll και την ήξερε για πολύ καιρό. 

Αν και ο εισαγγελέας αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για την καταγωγή των φερόμενων δραστών, ο Kalifat ανέφερε ότι ο βασικός ύποπτος έχει καταγωγή από τη βόρεια Αφρική. «Δεν πρόκειται απλώς για κακοποιούς. Της επιτέθηκαν επειδή ήταν Εβραία. Αυτό σημαίνει αντισημιτισμός στη χώρα μας», δήλωσε. 

Ο ένας συλληφθείς δήλωσε στην αστυνομία ότι επιτέθηκαν στην άτυχη γυναίκα επειδή «ήταν Εβραία και οι Εβραίοι έχουν λεφτά». Ο Kalifat ανταπαντά: «Βρέθηκε εντελώς σφαγιασμένη, με 11 πληγές από μαχαίρι. Αυτό υποδεικνύει μίσος για τους Εβραίους, το βλέπουμε στην οργή του δολοφόνου. Έτσι αναγνωρίζουμε τον αντισημιτισμό». 

Η Mireille Knoll ήταν επίσης σύζυγος ενός επιζήσαντος του Ολοκαυτώματος. «Οι Εβραίοι είναι στην πρώτη γραμμή. Αρχίζουν με τους Εβραίους και στη συνέχεια σκοτώνουν τους υπόλοιπους Γάλλους πολίτες. Οι Εβραίοι δολοφονούνται επειδή είναι Εβραίοι και αυτό είναι πολύ σοβαρό», δήλωσε ο κ. Habib, μέλος του γαλλικού κοινοβουλίου.