ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/02/2020 17:16 EET | Updated 28/02/2020 17:21 EET

Επιχείρηση «σφραγίστε τα σύνορα» σε Εβρο και νησιά

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να αποτρέψει την είσοδο αθρόων προσφυγικών ροών από την Τουρκία.

ASSOCIATED PRESS

Επιχείρηση που βασίζεται στο δόγμα «σφραγίστε τα σύνορα» εφαρμόζει η κυβέρνηση μέσω της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Στρατού, ύστερα από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα που φαίνεται πως ανοίγει τα σύνορά της.

ΜΑΞΙΜΟΥ

Αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων στο μέγιστο βαθμό

Στα σύνορα του Εβρου μεταφέρονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και συγκεκριμένα τουλάχιστον 10 διμοιρίες από τη βόρεια Ελλάδα αλλά και συνοριοφύλακες και ομάδες ΟΠΚΕ. Στόχος είναι να «σφραγιστεί» ο Εβρος, να αποτραπεί η είσοδος σε ελληνικό έδαφος για τους περίπου 500 μετανάστες που βρίσκονται στις Καστανιές αλλά και σε άλλα σημεία των χερσαίων συνόρων.

ASSOCIATED PRESS

Αυτό που προβληματίζει τις ελληνικές Αρχές είναι ότι οι Τούρκοι φαίνεται ότι δεν «βλέπουν» τους μετανάστες και τους αφήνουν ανενόχλητους να φτάσουν μέχρι τα σύνορα.

ASSOCIATED PRESS

Οι άνδρες του Στρατού και της Αστυνομίας αναμένεται να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων σε σημεία-περάσματα, προκειμένου να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων. Η ένταση που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων έχει κοπάσει.

Πέρασμα μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα σε κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ

 Πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο Τελωνείο των Καστανιών προσπαθούσαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ανά διαστήματα να περάσουν στην ελληνική επικράτεια σπρώχνοντας τους αστυνομικούς που βρίσκονται στο σημείο. Αστυνομικοί τους απέτρεψαν με χρήση χημικών.

Anadolu Agency via Getty Images

Πιο δύσκολη θα είναι η αποτροπή ροών στα νησιά. Στο βορειοανατολικό Αιγαίο παρατηρείται μία κινητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Λέσβο μετακινούνται μονάδας των ΟΥΚ του Λιμενικού, ενώ τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ενισχύονται με πλωτά μέσα. Το Λιμενικό με τις θερμικές κάμερες και τα ραντάρ θα βλέπει την κίνηση στα παράλια της Τουρκίας.

ASSOCIATED PRESS

Παράλληλα, στη Λέσβο μεταβαίνουν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.

ΣΥΡΙΖΑ

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Τσίπρα για τo προσφυγικό